Σχετικα Αφιερωματα

Το καλό καθάρισμα των ψαριών είναι θέμα υγείας

Η κατανάλωση σολομού και εισαγόμενων αλιευμάτων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας. Ωστόσο, τα ψάρια του Ατλαντικού και των ποταμών της Βόρειας Ευρώπης όπως ο σολομός και η πέστροφα, αλλά και τα δικά μας ψάρια, σε πολύ μικρότερο βαθμό, είναι ευαίσθητα στα παράσιτα και ειδικά αυτά του γένους Anisakis.

Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Η κατανάλωση τέτοιων αλιευμάτων μπορεί να προκαλέσει έντονες αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και στομαχικές διαταραχές. Για τους λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικός ο προσεκτικός καθαρισμός πριν το μαγείρεμα, αλλά και η σωστή επεξεργασία.  Απομακρύνοντας τα εντόσθια και ελέγχοντας οπτικά την κοιλότητα του σώματος του ψαριού, μπορούμε να βρούμε και να απομακρύνουμε ένα μεγάλο μέρος των παρασίτων.  

Όλα τα είδη μαγειρέματος, όπως το μαγείρεμα, το βράσιμο και το τηγάνισμα είναι αποτελεσματικά σε ότι αφορά την καταστροφή των παρασίτων. Αν ωστόσο έχουμε αμφιβολίες, μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο με την παστερίωση θερμαίνοντας τα ψάρια στους 70 βαθμούς Κελσίου για δύο λεπτά. Όταν πρόκειται  να καταναλωθεί ωμό θα πρέπει να καταψυχθεί για τουλάχιστον τέσσερις μέρες στους - 15 βαθμούς Κελσίου. 

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε ότι μετά την αγορά των νωπών αλιευμάτων είναι καλό να καθαρίσουμε τα ψάρια με ένα μαχαίρι και νερό, να τα ζεστάνουμε στους 70 βαθμούς για δύο λεπτά και να τα βάλουμε στην κατάψυξη αν δεν τα μαγειρέψουμε αμέσως. Αν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε ωμά, καλό είναι προηγουμένως να ακολουθήσουμε την διαδικασία της κατάψυξης, όπως αναφέραμε αρχικά.

Φυσικά, η προσοχή μας  κατά την αγορά των ψαριών από τα ιχθυοπωλεία, είναι αναντικατάστατη.

Όροι: 
Κατηγοριες: