Μην φοβάστε να καταναλώσετε το κρυσταλλωμένο μέλι

Η κρυστάλλωση δεν αποτελεί αλλοίωση και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι μια φυσική ιδιότητα του αγνού μελιού που αποδεικνύει την ποιότητά του και μπορούμε με μια απλή διαδικασία να το επαναφέρουμε στην αρχική υγρή μορφή του.

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Στους περισσότερους από εμάς έχει τύχει να «ζαχαρώσει» το μέλι που αγοράσαμε, ειδικά τον χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά.  Γιατί όμως κρυσταλλώνει το μέλι; μήπως αυτή η κρυστάλλωση σημαίνει και αλλοίωση οπότε θα πρέπει μην το χρησιμοποιήσουμε;  Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια από τις ιδιότητές του είναι απόλυτα φυσιολογική και συμβαίνει κυρίως στα ανθόμελα και λιγότερο έως σπανίως  τα δασόμελα.  Κάποιοι παράγοντες επηρεάζουν το  πόσο γρήγορα θα «ζαχαρώσει» ένα μέλι:

  • η συγκέντρωση γλυκόζης-φρουκτόζης είναι πάνω από το 30%, 
  • η ποσότητα νερού που περιέχει είναι χαμηλότερη από το 14%
  • τα διάφορα ξένα στοιχεία που περιέχει όπως η γύρη ή το κερί  αιχμαλωτίζουν  τους κρυστάλλους της γλυκόζης  και επιταχύνουν τη διαδικασία κρυστάλλωσης
  • η χαμηλή θερμοκρασία (14οC  και κάτω) αποθήκευσης καθώς μειώνεται η κινητικότητα των διαφόρων μορίων του μελιού.

Οι ειδικοί σημειώνουν δύο τύπους κρυστάλλωσης: αυτός που παρατηρείται με τη μορφή χοντρών κρυστάλλων στον πάτο του δοχείου ενώ η επιφάνεια του μελιού παραμένει ρευστή και ένας άλλος κατά τον οποίο σε όλη την ποσότητα του μελιού έχουν σχηματισθεί λεπτοί κρύσταλλοι.  Στην πρώτη περίπτωση, το μέλι θα ξινίσει αναπόφευκτα ενώ η δεύτερη δείχνει ότι έχει κανονική υγρασία και δεν πρόκειται να ξινίσει. Τα ακατέργαστα μέλια είναι αυτά που «ζαχαρώνουν» πιο εύκολα.  Αντίστοιχα, και οι υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 400C) δρουν αρνητικά στην ποιότητά του, καταστρέφοντας τα ένζυμα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, αποδυναμώνοντας παράλληλα τη γεύση και το άρωμά του.  Σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης, η διάρκεια ζωής του είναι 3 χρόνια. Προσέχουμε να το διατηρούμε σε σκοτεινό χώρο, σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία για να μην απορροφά την υγρασία και τις μυρωδιές, αποφεύγοντας την έκθεσή του σε χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες.  Επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε βρεγμένο κουτάλι  και να μην ξαναβάζουμε το ίδιο κουτάλι που έχουμε φάει μέλι μέσα στο βάζο γιατί τα ένζυμα του σάλιου μας θα επηρεάσουν την ποιότητά του. 

Μπορείτε να αποκρυσταλλώσετε ένα «ζαχαρωμένο» μέλι τοποθετώντας το γυάλινο βάζο σε μπεν μαρί (σε κατσαρόλα με νερό) σε θερμοκρασία 40-450C ανακατεύοντας συνέχεια και προσέχοντας  να μην βράσει.  Μετά την ρευστοποίησή  του, το ψύχουμε βάζοντας το βάζο κάτω από τρεχούμενο νερό.

Όροι: 
Κατηγοριες: