Σχετικα Αφιερωματα

Τα καλύτερα υποκατάστατα των αυγών για vegan ή για ψήσιμο

Όσο σημαντικά και αν είναι τα αυγά στη διατροφή μας, τι κάνουμε αν δεν μπορούμε να τα φάμε ή όταν απλά, ενώ είναι απαραίτητα σε μια συνταγή, δεν υπάρχουν στο ψυγείο μας; Είτε λόγω αλλεργιών ή διαιτητικών λόγων, είτε γιατί δεν είναι διαθέσιμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά  υποκατάστατά τους.

 

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Τα αυγά είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μάγειρες, όχι μόνο επειδή είναι νόστιμα και αποτελούν πλήρη πρωτεΐνη, αλλά επειδή εξυπηρετούν παράλληλα κυριολεκτικά δεκάδες λειτουργίες όταν χρησιμοποιούνται σε συνταγές, ειδικά σε τρόφιμα που απαιτούν ψήσιμο. 

Tofu ή γιαούρτι σόγιας

Το tofu είναι ένα ανατρεπτικό υποκατάστατο των αυγών. Τριμμένο και σοταρισμένο μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα για ένα πλούσιο πρωινό αλλά και να προστεθεί σε οποιαδήποτε συνταγή θέλει ψήσιμο λόγω της υψηλής υγρασίας του. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το γιαούρτι σόγιας.

Ξύδι από μηλίτη

Όταν 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη συνδυάζεται με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, αντικαθιστούν τέλεια τα αυγά και φουσκώνουν επάξια κάθε ζύμη.

Ανθρακούχο νερό

Απλά αντικαταστήσετε ¼ φλιτζανιού από το υγρό της συνταγής με ανθρακούχο νερό. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα ανακατέψετε πολύ το μείγμα ώστε να διατηρηθεί η ενανθράκωση.

Πουρές μήλων

Χρησιμοποιήστε τον σε ψημένα προϊόντα που απαιτούν αυγά. Αντικαταστήστε 1 αυγό με ¼ φλιτζανιού πουρέ μήλου. Ενώνει και υγραίνει τα υλικά ακριβώς όπως το αυγό αλλά χωρίς να περιέχει χοληστερόλη.

Μπανάνα ή αβοκάντο

Όπως και με τα μήλα, οι πολτοποιημένες πολύ ώριμες μπανάνες ή και τα αβοκάντο, υγραίνουν και δένουν τα συστατικά οποιαδήποτε συνταγής απαιτεί ψήσιμο. Αντικαταστήστε 1 αυγό με ¼ φλιτζανιού πουρέ μπανάνας ή αβοκάντο. Επειδή όμως οι μπανάνες έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και αρκετά φυσικά σάκχαρα, καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε γλυκές κυρίως συνταγές.

Κολοκύθα

Θαυμάσιο εποχιακό υποκατάστατο με τις ίδιες ιδιότητες όπως του μήλου και της μπανάνας. Χρησιμοποιήστε 1/3 φλιτζανιού σοταρισμένη κολοκύθα αντί για 1 αυγό. 

Λιναρόσποροι

Πλούσιοι σε ωμέγα-λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά χρήσιμοι όταν είναι βρεγμένοι. Αναμίξτε 1 κουταλιά της σούπας σπόρους με 3 κουταλιές της σούπας νερό για να αντικαταστήσετε 1 αυγό.

Σπόροι Chia

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-λιπαρών οξέων, αντικαθιστούν τα αυγά στην ίδια αναλογία με τους λιναρόσπορους. 

Πατάτα

Ένα υπέροχο υποκατάστατο για αλμυρές συνταγές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ¼ φλιτζάνι πατάτες για 1 αυγό. 

Πλιγούρι βρώμης, ρύζι ή τοματοπολτός

Το μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης και το ρύζι όπως και ο τοματοπολτός είναι καλά υποκατάστατα σε  αλμυρά πιάτα, επίσης. 

Baking powder 

Εάν πρέπει να έχετε ένα εξαιρετικά αφράτο και ελαφρύ αποτέλεσμα, το διαλυμένο σε νερό baking powder αποτελεί την τέλεια λύση.

Δαμάσκηνα

Ο πουρές τους με λίγο  νερό δίνει ένα άλλο εύκολο υποκατάστατο των αυγών για ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε ¼ φλιτζάνι για να αντικαταστήσετε 1 αυγό.

Ελαιόλαδο

Σε μερικές συνταγές ψησίματος, το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε είναι ένα επιπλέον ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο για να αντικαταστήσετε ένα αυγό

Αγάρ-αγάρ

Αυτή η γέλη από φύκια είναι ένα καλό υποκατάστατο για συνταγές που απαιτούν μόνο ασπράδια αυγού. Ανακατέψτε 1 κουταλιά σκόνη αγάρ-αγάρ με 1 κουταλιά της σούπας νερό στο μπλέντερ. Αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ξαναχτυπήστε το. 

Όροι: 
Κατηγοριες: