Φάκελος κόκκινο κρέας: O μεγάλος πρωταγωνιστής πολλών διαφορετικών πιάτων

Το κόκκινο κρέας περιέχει σημαντική ποσότητα  μυοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη των μυών που περιέχει σίδηρο και ταυτόχρονα δίνει το κόκκινο χρώμα.  Είναι αναμφισβήτητο ότι η πλούσια σε κόκκινο κρέας διατροφή είναι πολύ δημοφιλές στην κουζίνα μας, αλλά και στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου, ενώ το κόκκινο κρέας είναι  ο πρωταγωνιστής πολλών διαφορετικών πιάτων.

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

Το κόκκινο κρέας είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μέταλλα και ορισμένες βιταμίνες:

Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, 

δηλαδή πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός μας και τα οποία είναι αναγκαία για την δημιουργία των ιστών του οργανισμού.

Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που απορροφάται εύκολα,

έχει ένα σημαντικό ποσό  μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνη των μυών που περιέχει σίδηρο, έτσι ώστε η μέτρια κατανάλωση του να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόληψη και τον έλεγχο της αναιμίας.

Περιέχει υψηλή συγκέντρωση στα ιχνοστοιχεία

Κάλιο, Ψευδάργυρος και Φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του σώματος, μερικές εκ των οποίων είναι: η υγεία των οστών και των δοντιών, ο  καλή λειτουργία του μεταβολισμού, η φυσιολογική λειτουργία των μυών κ.άλ.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες,

όπως βιταμίνη Β12, Β6, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη και άλλες, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Έχει πλούσια γεύση και εξαιρετική υφή,

χαρακτηρίζεται από τους χυμώδεις ιστούς του, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα νόστιμο και η γεύση του έχει ευρέως εκτιμηθεί από τους καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές αξίες του κόκκινου κρέατος, είναι σημαντικό να είναι κάποιος γνώστης και των «μειονεκτημάτων» αυτής της διατροφής.

Λιπαρά

Το κόκκινο κρέας περιέχει περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 15 με 20% λίπος, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι κορεσμένα, που ως γνωστών αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.  Έτσι πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, ειδικά αν υποφέρετε από υπερβολικό βάρος, παχυσαρκία ή κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου.

Πουρίνες

Οι πουρίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι παρούσες στο κόκκινο κρέας. Αυτές οι ουσίες προέρχονται από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του ουρικού οξέως. Μπορούν να προκαλέσουν, αναλόγως, υπερουριχαιμία ή ουρική αρθρίτιδα.

Έχοντας συγκεντρωμένα τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του κόκκινου κρέατος, μπορείτε πιο εύκολα να αποφασίσετε αν η συγκεκριμένη τροφή είναι κατάλληλη για να ενταχθεί στη διατροφή σας. Πάντα πρέπει να έχετε στο νου ότι συνιστάται η κατανάλωση όλων των τροφών, αλλά με μέτρο.

Όροι: 
Κατηγοριες: