Σχετικα Αφιερωματα

Γιατί μερικοί κρόκοι και τσόφλια αυγών έχουν διαφορετικά χρώματα;

Αυγά «μάτια» ή ομελέτα; Βραστά ή στραπατσάδα; Όπως και αν τα προτιμάτε, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί για το τι σημαίνει το διαφορετικό χρώμα στα τσόφλια ή τον κρόκο τους. Κάποια αυγά έχουν κελύφη άσπρα ενώ άλλα σκούρα καφέ, κάποιοι κρόκοι είναι κίτρινοι ενώ άλλοι σχεδόν πορτοκαλί. Υπάρχει διαφορά στα θρεπτικά τους συστατικά και τελικά το χρώμα επηρεάζει την ποιότητά τους;

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η απάντηση είναι πολύ απλή.  Συνήθως, τα κοτόπουλα που έχουν λευκά φτερά και λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αυγά ενώ εκείνα που έχουν κοκκινο-καφέ, μας δίνουν καφετιά αυγά. Επίσης, κάποιες κότες γεννούν αυγά με διάφορα στίγματα ή άλλα που έχουν ακόμη και ανοιχτό μπλε χρώμα.  Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι ειδικοί συμφωνούν πως διατροφικά δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους.  Κάποιοι από μας μπορεί να θεωρούν ότι τα καφετιά αυγά είναι καλύτερα από τα  άσπρα επειδή συχνά είναι πιο ακριβά. Αυτό που τα κάνει ακριβότερα είναι ότι οι κότες που γεννούν αυτά τα αυγά είναι μεγαλύτερες από εκείνες που γεννούν τα άσπρα αυγά και έτσι η τροφή τους κοστίζει περισσότερο. Το χρώμα του κελύφους προέρχεται από χρωστικές ουσίες στο εξωτερικό στρώμα του περιβλήματος και, σε αυγά από διάφορες ράτσες, μπορεί να κυμαίνεται από λευκό σε βαθύ καφέ. 

Υπάρχει όμως κάποια διαφορά στους κρόκους τους; Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κρόκος των καφέ αυγών είναι πιο σκούρος από αυτόν που έχουν τα λευκά. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι διαφέρει το είδος της τροφής που τρώνε τα κοτόπουλα.  Αν μια κότα τρώει άφθονες ξανθοφύλλες (κιτρινο-πορτοκαλί χρωστικές ουσίες των φυτών), αυτές θα κατατεθούν στον κρόκο του αυγού. Κότες που τρέφονται με πολτούς που περιέχουν κίτρινο καλαμπόκι ή αλφάλφα γεννούν αυγά με κρόκους κίτρινους μεσαίου τόνου  ενώ,  όσες σε τρώνε σιτάρι ή κριθάρι οι κρόκοι είναι πιο ανοιχτόχρωμοι. Το άσπρο καλαμποκάλευρο, παράγει σχεδόν άχρωμο κρόκους. Φυσικές κίτρινο-πορτοκαλί ουσίες, όπως τα πέταλα του κατιφέ, μπορούν να προστεθούν σε ανοιχτόχρωμες τροφές για να ενισχύσουν το χρώμα των κρόκων. Τεχνητά πρόσθετα χρώματος δεν επιτρέπονται. Οι κότες ελευθέρας βοσκής μπορούν δώσουν αυγά με πιο σκούρους κρόκους.

Ενώ το κέλυφος και το χρώμα του κρόκου μπορεί να διαφέρουν από αυγό σε αυγό, η διαφορά στο χρώμα δεν έχει καμία σχέση με την γεύση, τη θρεπτική αξία ή την ποιότητα του αυγού. Η πρωτεΐνη και τα λιπαρά στον κρόκο παραμένουν τα ίδια:  ένα μεγάλο π.χ. αυγό, περιέχει 6,30 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. λιπαρά. Το αυγό είναι ίσως η πιο απλή, γρήγορη, φθηνή, θρεπτική, και νόστιμη τροφή. Όπως κι εμείς, τα κοτόπουλα είναι ό,τι τρώνε. Όσα μεγαλώνουν με ένα υγιεινό τρόπο, έχοντας αρκετό χρόνο να βρουν την τροφή τους, γεννούν αυγά που περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες D και E, και β-καροτίνη (την οποία το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α) και λιγότερη χοληστερόλη.

Ένας πράσινος δακτύλιος που εμφανίζεται κάποιες φορές γύρω από τον κρόκο του βραστού αυγού είναι το αποτέλεσμα των ενώσεων θείου και σιδήρου στο αυγό τα οποία αντιδρούν στην επιφάνεια του κρόκου. Το πρασινωπό χρώμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν παραβράζετε ένα αυγό για πολύ ώρα και /ή σε υψηλή θερμοκρασία. Παρά το γεγονός ότι το χρώμα μπορεί να μην είναι ελκυστικό, το αυγό παραμένει υγιεινό και θρεπτικό και έχει κανονική γεύση. Εάν τύχει επίσης να δείτε μια κηλίδα αίματος σε ένα αυγό, αυτό συνήθως προκαλείται από τη ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου όταν το αυγό διαμορφώνεται. Τρώγοντας ένα τέτοιο αυγό δεν θα σας βλάψει, αλλά μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε με ένα μαχαίρι πριν το μαγείρεμα.

Όροι: 
Κατηγοριες: