Οι φυτικές ίνες «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του μαστού για τις έφηβες

Κατά 25% μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού οι έφηβες που καταναλώνουν πολλές φυτικές ίνες σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mirror. Έρευνα του πανεπιστημίου Harvard που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Paediatrics, αποκάλυψε πως ανάμεσα σε 91.000 γυναίκες προ εμμηνόπαυσης, εκείνες που στα χρόνια από την εφηβεία τους και μετά κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν κατά 25% μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. 

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, καθώς φαίνεται πως η διατροφική υγεία ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια και ο οργανισμός μας «καταγράφει» κάθε διατροφικό συστατικό που απορροφά.

Καλή διατροφή και υγιεινή ζωή, ο απόλυτος συνδυασμός

Οι επιστήμονες φυσικά, δεν υποστηρίζουν πως η κατανάλωση και μόνο περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο καρκίνου του μαστού, καθώς τονίζουν πως συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. 

Να σημειωθεί επίσης, πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι και πλούσια σε φλαβονοειδή και άρα ίσως και αυτά να έπαιξαν το ρόλο τους στην καλή υγεία των γυναικών.
Σε γενικότερες γραμμές, οι έφηβες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, αποδείχθηκε στην πορεία της ζωής τους πως ακολουθούσαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή γενικότερα, δεν κάπνιζαν, αθλούνταν και πρόσεχαν την υγεία τους. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επομένως η πρόσληψη φυτικών ινών σε κάθε ηλικία ως «ασπίδα» προστασίας σε μια σειρά ασθενειών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή διαίρεση των κυττάρων και εμποδίζουν την ανώμαλη ανάπτυξή τους. Παρόλο που ακόμη οι έρευνες σχετικά με την επίδραση των φυτικών ινών στον οργανισμό είναι υπό εξέταση, σίγουρα, μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωσή τους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: