Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εφηβεία και στα αγόρια

Είναι ήδη γνωστό στους ιατρικούς κύκλους ότι η παχυσαρκία μπορεί να κάνει τα κορίτσια να φτάσουν στην εφηβεία νωρίτερα. Πρόσφατα, Χιλιανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι ο πολύ υψηλός δείκτης μάζας σώματος έχει την ίδια επίδραση και στον οργανισμό των νεαρών αγοριών.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Τα παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια είναι πιθανό να μπουν στην εφηβεία σε νεαρή ηλικία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη ή κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2019, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society στην Αμερική.

Διαβάστε: 
Τα πρεβιοτικά μειώνουν το σωματικό λίπος στα υπέρβαρα παιδιά

Με επικεφαλής τη Dr. Maria Veronica Mericq, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Santiago εξέτασε τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας σε 527 αγόρια στη Χιλή. Διαπιστώθηκε ότι η συνολική παχυσαρκία και το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορούν να προκαλέσουν πρώιμη εφηβεία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήδη από την ηλικία των 9. Η νέα έρευνα προσθέτει στο αυξανόμενο αλλά ενίοτε και αντιφατικό σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν πώς το βάρος μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία των αγοριών.

«Με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, η ηλικία κατά την οποία ξεκινά η εφηβεία στα κορίτσια είναι πιο μικρή», δήλωσε η Mericq. "Ωστόσο, στα αγόρια τα στοιχεία έχουν αμφισβητηθεί." Μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιταχύνει την εφηβεία και των αγοριών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η παχυσαρκία την επιβράδυνε ή δεν είχε αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη, οι μελέτες έχουν εδώ και χρόνια συνδέσει την παχυσαρκία με την πρόωρη έναρξη της εφηβείας τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

Διαβάστε επίσης: 
Σωστές διατροφικές συνήθειες κατά την εφηβεία

Στη μελέτη στη Χιλή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια εθνική έρευνα για την ανάπτυξη και την παχυσαρκία, η οποία διεξάχθηκε από το Ινστιτούτο Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων της χώρας. Τα δεδομένα περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με το βάρος και το ύψος των αγοριών, την περιφέρεια της μέσης, την τυπική απόκλιση του δείκτη μάζας σώματος και ορισμένα σημάδια της εφηβείας. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μετρήσεις πέρα από το ΔΜΣ, διότι ο ΔΜΣ δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ βάρους λόγω μυών ή λίπους. Η ανάλυση έδειξε ότι η εφηβεία ήρθε νωρίς για το 9% των αγοριών και η παχυσαρκία ήταν παράγοντας κινδύνου γι 'αυτό.

πρώιμη εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς και στα αγόρια μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στην ενηλικίωση", δήλωσε η Mericq. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο έλεγχος της επιδημίας της παχυσαρκίας στα παιδιά θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για τη μείωση αυτών των κινδύνων"

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: