Οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην διατήρηση της ομορφιάς και της υγείας

Παρά το γεγονός ότι συχνά κατηγορούνται για την υψηλή θερμιδική τους αξία και αποφεύγονται από αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πολύ καλή διατροφική πρόταση της φύσης, τόσο για το σώμα όσο και το μυαλό.

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018

Στο σύνολό τους αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ω-3 και ω-6 λιπαρών, φυτοστερολών και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην καλή σωματική υγεία αφενός, αφετέρου βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρεί οξεία και γρήγορη αντίληψη.
Από τους τέσσερεις πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της κατηγορίας, ο κάθε ένας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παραθέτουμε παρακάτω:

Αμύγδαλα

Θεωρούνται πλούσια πηγή βιταμινών Ε και Β2. Έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια στα μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, και ασβέστιο) που είναι σημαντικά για τη καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Β2 γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, που περιέχουν τα αμύγδαλα, παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας καθώς και στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Τα 10 αμύγδαλα παρέχουν 60 θερμίδες.

Φουντούκια

Η κατανάλωση φουντουκιού σε καθημερινή βάση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε καθώς και σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β6. Από όλους τους ξηρούς καρπούς θεωρούνται τα πλέον ευεργετικά για την καλή υγεία της καρδιάς. Είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου και για το λόγο αυτό, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές. Τα 10 φουντούκια παρέχουν 88 θερμίδες.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης (LDL) καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Χάρη στην ουσία IPP που περιέχουν, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του ενδεχομένου παρουσίασης καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών), ενώ έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Τα 10 καρύδια παρέχουν 261 θερμίδες.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε ένα ρεσβερατρόλη, μια ουσία που σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα φιστίκια συμβάλλουν στη διατήρηση του ζαχάρου σε χαμηλά επίπεδα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη (βιταμίνη Β3 ), η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού , και σε φυλλικό οξύ που επηρεάζει και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα 10 φιστίκια παρέχουν 40 θερμίδες.

Είναι αναγκαίο να έχουμε διαρκώς υπ’ όψιν, ότι επειδή οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή θερμιδική αξία, πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε ημερησίως, ιδιαιτέρως αν ακολουθούμε διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Όροι: 
Κατηγοριες: