NASA: Ιδού ο πρώτος καρπός που θα καλλιεργηθεί σε εξωγήινο περιβάλλον!

Η NASA ως γνωστόν έχει μεγάλα σχέδια για διαστημικά ταξίδια σύντομα, τόσο στη σελήνη όσο και στον Άρη.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους σε τακτική βάση ή ακόμα και να εγκατασταθούν μόνιμα και να ζήσουν εκεί - θα χρειαστούν τροφή, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να καλλιεργηθούν φρούτα και σε περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της γης. Μετά από τα διάφορα φυτά και τα λαχανικά που οι αστροναύτες και οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν στο διάστημα, έρχεται και ο πρώτος καρπός.

Η NASA ανακοίνωσε τα πρώτα φρούτα που θα καλλιεργηθούν στο διάστημα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο λόγος για την ταπεινή πιπεριά chili αλλιώς γνωστή με το λατινικό της όνομα capsicum annuum. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα για τη NASA, η οποία έχει ήδη επιλέξει ένα νέο εδώδιμο φυτό που θα καλλιεργηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και είναι μια πολύ πικάντικη επιλογή. Σύμφωνα με τις αναφορές του Rio Grande Sun, η NASA έχει επιλέξει την πιπεριά της Ισπανίας για το επόμενο πρόγραμμα διαστημικής καλλιέργειας. Οι πιπεριές chili θα είναι ο πρώτος καρπός που θα αναπτυχθεί ποτέ από τη NASA στο διάστημα. 

Δείτε ακόμη: Τρόφιμα και ποτά που επιδεινώνουν τις ημικρανίες

Η συλλογή φυτών για ανάπτυξη στο διάστημα - ειδικά όταν πρόκειται για πιθανές επιλογές τροφίμων για μελλοντικές αποστολές - πρέπει να γίνει προσεκτικά. Είναι σημαντικό το να γίνουν  πολλές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ένα φυτό θα παρέχει τα κατάλληλα διατροφικά οφέλη για τους αστροναύτες, καθώς και τις ατομικές απαιτήσεις κάθε μονάδας.  "Ψάχναμε επίσης για ποικιλίες που δεν μεγαλώνουν πολύ, και που είναι πολύ παραγωγικές στα ελεγχόμενα περιβάλλοντα που θα χρησιμοποιούσαμε στο διάστημα", δήλωσε ο Ray Physicalist της Plan NASA Ray Wheeler.

Το συγκεκριμένο είδος πιπεριάς είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθεί, μεγαλώνει σε μεγάλα υψόμετρα και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να καλλιεργηθεί. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία όπως δήλωσε ο Wheeler είναι σημαντική και σε εξωγήινο περιβάλλον. Ο συγκεκριμένος καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του αστροναύτη αφού η μηδενική βαρύτητα στέλνει τα περισσότερα σωματικά υγρά στο κεφάλι, κάνοντας τους αστροναύτες να αισθάνονται σαν να έχουν συνεχές κρυολόγημα", πρόσθεσε ο Jacob Torres.

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: