Είναι γεγονός: Φρέσκο φαγητό στο διάστημα από χέρι ελληνικό

Κατάφεραν να βρουν λύση σε ένα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα και να ξεχωρίσουν με μία εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα. Ο λόγος για δύο φοιτητές του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων οι οποίοι κατέκτησαν επάξια την τρίτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «ActinSpace» με το δημιούργημα τους «SpaceAgrobox».

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Ένα εύρημα που όμοιο του δεν έχουμε δει, θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι τους τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Πρόκειται για μία ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα, που έφτιαξαν από κοινού ο Αυγουστίνος Πανταζίδης, Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, Μαρία Κοντογιάννη.

Τι έτρωγαν οι αστροναύτες μέχρι σήμερα;

Ως γνωστόν στο διάστημα η αίσθηση της γεύσης αμβλύνεται με αποτέλεσμα η διατροφή των αστροναυτών να έχει περάσει από πολλές αλλαγές. Αρχικά οι αστροναύτες κατανάλωναν άνοστα γεύματα υπό τη μορφή αλοιφής σε μεταλλικά σωληνάρια. Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία από στιγμιαία συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι και φαγητά που μαγειρεύουν οι ίδιοι. Μεταξύ άλλων τρώνε ψωμί, διάφορα μπαχάρια, αποξηραμένα φρούτα, κρέμα σοκολάτας και ξηρούς καρπούς.

Εύλογα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως οι δύο Έλληνες με την εφεύρεση τους, θα δώσουν νέα διάσταση στον Φάκελο «Διατροφή στο διάστημα». Οι δύο νέοι μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκαν στο δημιούργημα τους: «Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αξιοποιώντας βέλτιστα τον διαθέσιμο όγκο. «Για να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό, έπρεπε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ιδέας να απαντήσουμε σε αρκετά πρακτικά ερωτήματα, τα οποία συνδέονταν τόσο με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στις συνθήκες μικροβαρύτητας όσο και με τη διαχείριση του κόστους της σταδιακής ανάπτυξης ενός τέτοιου προϊόντος».

Οι δύο νέοι ρωτήθηκαν επίσης για τον λόγο που αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό:

«Ήταν η επιθυμία μας να κοινοποιήσουμε την ιδέα μας στους διοργανωτές και παράλληλα σε σημαντικούς διεθνείς "διαστημικούς παίκτες", όπως είναι η Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η Airbus και η CNES. Ο λόγος που δεν σταθήκαμε μόνο στον εγχώριο τοπικό διαγωνισμό, αλλά καταθέσαμε και υποψηφιότητα για άλλα πέντε ειδικά βραβεία, έχοντας ως στόχο να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παραπάνω εταιρειών».

Υπάρχει διαστημικό μέλλον στην Ελλάδα;

Οι δημιουργοί απαντούν: «Μέλλον υπάρχει καθώς υπάρχει και η γνώση αλλά και πολλά και ικανά άτομα τα οποία είτε ασχολούνται είτε θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας».

Σκοπός τους σε αυτή τη φάση είναι η προώθηση και η προαγωγή της ιδέας τους και σε άλλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καθώς όπως υποστηρίζουν, στη χώρα μας υπάρχουν αδυναμίες για την υλοποίηση τέτοιων ιδεών αυτή τη στιγμή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
Κατηγοριες: