Πώς να αποφύγουμε τα πλαστικά στην κατάψυξη

Το πλαστικό έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για τη συντήρηση τροφίμων στην κατάψυξη διότι διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία, ενώ τα προφυλάσσει από το ‘κάψιμο’ του πάγου. Τα πλεονεκτήματα όμως αυτά αντισταθμίζονται από τη διαρροή χημικών ουσιών όπως οι δισφαινόλες A και S και την απόρριψη μη ανακυκλώσιμων πλαστικών σκουπιδιών στο περιβάλλον.

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτός από τα πλαστικά δοχεία, τα σακουλάκια και τις μεμβράνες υπάρχουν και πιο οικολογικοί τρόποι για την κατάψυξη των τροφίμων. Βέλτιστη λύση είναι η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και οι εναλλακτικές επιλογές για αυτό δεν λείπουν.

Γυαλί

Τα γυάλινα βάζα είναι ιδανικά για την κατάψυξη τροφίμων όταν έχουν πλατύ στόμιο. Όταν τα γεμίζουμε αφήνουμε περιθώριο τρία εκατοστά ώστε τα τρόφιμα να έχουν περιθώριο να διασταλούν χωρίς να σπάσει το γυαλί. Τα βάζα που είναι από λεπτό γυαλί δεν κάνουν γι αυτήν την δουλειά γιατί μπορεί να σπάσουν από την χαμηλή θερμοκρασία. Υπάρχουν ειδικά παραλληλόγραμμα γυάλινα δοχεία με πλαστικό χείλος που κάνουν για αυτή τη δουλειά, και έχουν ειδική ένδειξη.

Μέταλλο

Το μέταλλο είναι ιδανικό για την κατάψυξη τροφίμων. Οι ανοιγμένες κονσέρβες μπορούν να μπουν κατευθείαν στην κατάψυξη και ξεπαγώνουν κατευθείαν αν τις βάλουμε σε ζεστό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικές παγοκυψέλες, μεταλλικά κυπελάκια και άλλα αντίστοιχα δοχεία για την κατάψυξη μικρών ποσοτήτων τροφίμων.

Χαρτί

Εάν καταψύχετε τρόφιμα για μικρότερο διάστημα, δύο ή τρεις εβδομάδες το μέγιστο μπορείτε να τα τυλίξετε σε αντικολλητικό λαδόχαρτο ή μη λευκασμένο χασαπόχαρτο. Για μεγαλύτερη διάρκεια τυλίγουμε σε περισσότερο λαδόχαρτο και σφραγίζουμε καλά με ταινία ώστε τα τρόφιμα να μην ‘καούν’ από τον παγωμένο αέρα της κατάψυξης.

Αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο είναι εύθραυστο και μια μόνο αμυχή μπορεί να επιτρέψει στον παγωμένο αέρα να κάψει τα τρόφιμα. Όμως, εάν το τυλίξουμε προσεκτικά, τότε το αλουμινόχαρτο είναι άριστη επιλογή για την κατάψυξη.

Χάρτινες συσκευασίες

 Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς και κρέμα γάλακτος για την αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη. Είναι ιδανική λύση για σούπες και ζωμούς διότι επιτρέπουν τη διαστολή των υγρών χωρίς να μουλιάζουν. Κόψτε με ένα ψαλίδι το πάνω μέρος της συσκευασίας, καθαρίστε την καλά και όταν την γεμίσετε σφραγίστε με κολλητική ταινία. Σημειώστε τι έχετε μέσα γιατί δεν βλέπετε τα περιεχόμενα.

Κατάψυξη χωρίς συσκευασία

Πολλά φρούτα και λαχανικά όπως οι μπανάνες, τα αχλάδια και οι ντομάτες δεν χρειάζεται να καταψυχθούν σε δοχεία. Ξεφλουδίζονται πιο εύκολα όταν αποψυχθούν.

Όροι: 
Κατηγοριες: