Έκθεση EFSA για χοιρινά ύποπτα με ηπατίτιδα Ε

Με δήλωση του EFSA η κατανάλωση ακατέργαστου ή βραστού χοιρινού κρέατος και το συκώτι είναι η πιο συνηθισμένη αιτία μόλυνσης από ηπατίτιδα Ε στην Ε.Ε. Περισσότερα από 21.000 κρούσματα λοιμώξεων από ηπατίτιδα Ε έχουν αναφερθεί σε ανθρώπους τα τελευταία 10 χρόνια, με συνολική αύξηση 10 φορές σε αυτή την περίοδο.

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η Rosina Girones, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της EFSA για την ηπατίτιδα Ε, δήλωσε: "Ακόμη και αν δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο άλλες ασθένειες, που προκαλούν τρόφιμα, η ηπατίτιδα Ε αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία στην ΕΕ. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κύρια πηγή μόλυνσης ήταν το μολυσμένο νερό στην περίπτωση που κάποιος ταξιδεύει εκτός της ΕΕ. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι η τροφή ».

Οι οικόσιτοι χοίροι είναι οι κύριοι φορείς της ηπατίτιδας Ε στην ΕΕ. Οι αγριόχοιροι μπορούν επίσης να φέρουν τον ιό, αλλά το κρέας αυτών των ζώων καταναλώνεται λιγότερο συχνά. Εμπειρογνώμονες από τον EFSA συνιστούν στα κράτη μέλη να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους, για τη δημόσια υγεία, που συνδέονται με το ακατέργαστο χοιρινό κρέας και συμβουλεύουν τους καταναλωτές να το μαγειρεύουν καλά πριν το καταναλώσουν. Επίσης, συνιστούν την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων για την ανίχνευση της ηπατίτιδας Ε στα τρόφιμα.

Αυτή η επιστημονική γνωμοδότηση βασίζεται σε προηγούμενη επιστημονική γνώμη σχετικά με την εμφάνιση και τον έλεγχο των ιών, που προέρχονται από τρόφιμα, η οποία δημοσιεύτηκε το 2011 .

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε επίσης έκθεση για την ηπατίτιδα Ε στους ανθρώπους, η οποία αξιολογεί τις μεθόδους δοκιμών, διάγνωσης και παρακολούθησης και εξετάζει τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο στην κατανάλωση του χοιρινού κρέατος πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχολαστικοί στο ψήσιμο του, ώστε να είμαστε βέβαιοι για την ασφάλειά του.

Αικατερίνη Στεφάνου, κλινική χημικός

Πηγή: EFSA


 

Όροι: 
Κατηγοριες: