Το πόσιμο νερό δηλητηριάζεται από την χρήση Glyphosate

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Analytical and Bioanalytical Chemistry, αποδεικνύεται ότι το glyphosate, το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Μονσάντο, κυκλοφορεί ελεύθερα στα υπόγεια ύδατα των περιοχών στις οποίες χρησιμοποιείται. 

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 41% των 140 δειγμάτων από υπόγεια νερά της Ισπανικής Καταλονίας, παρουσίασε επίπεδα πέραν του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού – καταδεικνύοντας, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κατασκευαστής, ότι το ζιζανιοκτόνο με glyphosate δεν διασπάται γρήγορα στο περιβάλλον, αντίθετα συσσωρεύεται σε ανησυχητικές ποσότητες.

Γιατί η μόλυνση των υπόγειων υδάτων αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη;

Εάν μια χημική ουσία όπως είναι το glyphosate μπορέσει να φθάσει στα υπόγεια ύδατα, αναπόφευκτα εκθέτει σημαντικά τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτό το νερό σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο. 

Ας σημειωθεί ότι το glyphosate θεωρείται από το ΕΡΑ (US Environmental Protection Agency) ως τοξική ουσία επιπέδου ΙΙΙ, θανατηφόρα για έναν ενήλικα σε ποσότητα 30 γραμ. και έχει ενοχοποιηθεί για πάνω από 20 δυσμενή συμπτώματα στην υγεία σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά άρθρα. 
Στην πραγματικότητα, το ευρύ φάσμα τοξικότητας του glyphosate είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας των απαραίτητων βακτηρίων που αναπτύσσονται στο χώμα καθώς και των καλλιεργημένων τροφών σε κάποιες περιοχές του κόσμου, δείχνοντας ότι η καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας μικροοργανισμών του χώματος και συνεπώς, στην ικανότητά του να παραμείνει γόνιμο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων;

H Mονσάντο είναι μια πολυεθνική εταιρεία παραγωγής γεωργικών προϊόντων βιοτεχνολογίας, που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά γενετικά τροποποιημένων σπόρων, κατέχοντας το 90% της αγοράς στις Ηνωμ. Πολιτείες και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ζιζανιοκτόνου Roundup.
Το Roundup δεν αποτελεί το πρώτο βήμα της Μονσάντο στην αγορά ζιζανιοκτόνων .To Αgent Orange ήταν ένα από τα 15 ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποίησε ο Αμερικάνικος στρατός στον πόλεμο του Βιετνάμ. Από το 1965-1969 η τότε εταιρία Μονσάντο φέρεται να ήταν ένας από τους 9 κρατικούς προμηθευτές του «πορτοκαλί πράκτορα». Υπολογίζεται ότι η ουσία αυτή σκότωσε και ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους.  Ήταν επίσης η αιτία για 500.000 παιδιά με εκ γενετής ελαττώματα.
Η πραγματική ερήμωση που προκάλεσε ο «πορτοκαλί πράκτορας» συγκαλήφθηκε για πολλά χρόνια. 
Στοιχεία ερευνών που συλλέχθηκαν από την National Library of Medicine, συσχετίζουν  το glyphosate με καρκινογενέσεις, γονοτοξικότητα, νευροτοξικότητα, ηπατοτοξικότητα και νεφροτοξικότητα και το πιο ανησυχητικό με τερατογενέσεις.

Όροι: 
Κατηγοριες: