Πόσες ημέρες μπορεί κάποιος να επιβιώσει χωρίς νερό

Φανταστείτε ότι αύριο οι βρύσες έκλειναν, τα ποτάμια και τα ρυάκια στέρευαν και οι ωκεανοί μετατρέπονταν σε ξηρές κοιλάδες. Πώς θα αντιδρούσατε; Και το πιο σημαντικό, για πόσο καιρό θα επιβιώνατε;

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό (ο Mahatma Gandhi επέζησε από 21 ημέρες πλήρους λιμού), αλλά το νερό είναι μια διαφορετική ιστορία. Τουλάχιστον το 60% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από αυτό, και κάθε ζωντανό κύτταρο του οργανισμού μας χρειάζεται νερό για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις μας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μας μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής και βοηθά στην απέκκριση των αποβλήτων.

Δεν υπάρχει αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε η αφυδάτωση να σκοτώσει ένα άτομο. Πολλοί ειδικοί επιβίωσης υποδεικνύουν ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει για ένα διάστημα δύο ημερών έως μιας εβδομάδας χωρίς υγρά, αλλά αυτή είναι μια πολύ γενική εκτίμηση στην καλύτερη περίπτωση. Η υγεία ενός ατόμου, ο καιρός και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου ανθρώπου συμβάλλουν στον καθορισμό του χρόνου που θα αντέξει χωρίς νερό. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και οι άνθρωποι που εργάζονται ή ασκούνται σε εξωτερικό χώρο βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, ένας ενήλικας μπορεί να χάσει μεταξύ 1 και 1,5 λίτρων ιδρώτα την ώρα, αναφέρει ο Randall Packer, βιολόγος στο πανεπιστήμιο George Washington.  Και προσθέτει, «ένα παιδί που έχει αφεθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη ή ένας αθλητής που ασκείται σκληρά σε ανάλογες καιρικές συνθήκες, μπορεί να αφυδατωθούν,  να υπερθερμανθούν και να πεθάνουν σε διάστημα μερικών ωρών". Συνήθως, όταν ένα άτομο είναι τόσο αφυδατωμένο που αρρωσταίνει, πάσχει επίσης από υπερθέρμανση, κάτι που σημαίνει ότι η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του είναι πολύ υψηλή. Αυτό δεν είναι η μόνη αιτία, ειδικά σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, αναφέρουν οι ειδικοί.  Τα πολύ μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι με άνοια μπορεί να μην θυμούνται να πίνουν νερό ή να μην μπορούν να το πιούν χωρίς βοήθεια.

Πόσο νερό όμως χρειάζεται ένα άτομο να χάσει πριν βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρή αφυδάτωση; Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η σοβαρή αφυδάτωση δημιουργείται όταν ένα άτομο χάνει περίπου το 10% του συνολικού βάρους του σε νερό - αν και αυτή η μέτρηση είναι πολύ δύσκολη στην πράξη. Αλλά μια απώλεια 1,5 λίτρων νερού ανά ώρα σε μια ζεστή μέρα, αποτελεί ένα είδος αφυδάτωσης  που μπορεί να συμβεί πολύ ταχύτερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μόλις τα επίπεδα νερού ενός ατόμου πέσουν κάτω από μια υγιή στάθμη, αρχίζουν να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της δίψας, της ξηροδερμίας, της κούρασης, της κεφαλαλγίας, της ζάλης, της σύγχυσης, της ξηροστομίας και της ταχυπαλμίας. Τα αφυδατωμένα παιδιά κλαίνε χωρίς δάκρυα. Τα μάτια, τα μάγουλα και οι κοιλίτσες τους βαθουλώνουν. Αποχαυνώνονται και το δέρμα τους δεν επανέρχεται όταν κάποιος το τσιμπίσει. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι και άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, οπότε δεν είναι πάντα σαφές ότι η αφυδάτωση είναι ο ένοχος.

Καθώς τα επίπεδα νερού πέφτουν στο σώμα, τα ζωτικά όργανα αναγκάζονται να γεμίσουν με αίμα, προκαλώντας συρρίκνωση των κυττάρων. Όταν το νερό απομακρύνεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου, τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου μπορούν να καταστραφούν. Οι νεφροί επίσης συνήθως είναι από τα πρώτα όργανα που βλάπτονται και σταματούν να καθαρίζουν τα απόβλητα λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Δυστυχώς, πολύ σύντομα ακολουθούν και τα υπόλοιπα όργανα. Είναι μια οδυνηρή διαδικασία, αλλά συνήθως θεραπεύεται εύκολα όταν διαγνωστεί έγκαιρα. Όλα καταλήγουν στην αναπλήρωση του νερού και των ηλεκτρολυτών. Αυτό είναι που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμείνει λειτουργικό και υγιές.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: