Κρύβουν κινδύνους τα light αναψυκτικά;

Τα light αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους, επιλέγοντάς τα όχι μόνο για να ξεδιψάσουν αλλά και για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για κάτι γλυκό. Τι κινδύνους κρύβουν όμως για την υγεία μας και κατά πόσο βοηθούν αποτελεσματικά τη δίαιτά μας; 

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που έχασαν βάρος απλά καταναλώνοντας αναψυκτικά διαίτης αντί για κανονικά;  Μάλλον λίγους και αυτό γιατί, όπως όλοι οι ειδικοί τονίζουν, αυτό που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής μας. Τι είναι τα light αναψυκτικά; ανθρακούχα ποτά που αντί για ζάχαρη έχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη, το κυκλαμικό οξύ, το ακεσουλφαμικό κάλιο ή η σουκραλόζη.

Τα περισσότερα δημοφιλή αναψυκτικά του εμπορίου κυκλοφορούν και σε εκδοχές «light» ή με «0% ζάχαρη».  Θεωρητικά, επειδή δεν έχουν θερμίδες, θα έπρεπε να συμβάλλουν στην απώλεια των κιλών και να προστατεύουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης όπως το μεταβολικό σύνδρομο ή ο διαβήτης. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών δείχνουν το αντίθετο.  Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπαθειών, είναι συνισταμένη τουλάχιστον τριών από τους εξής παράγοντες κινδύνου: Κοιλιακή παχυσαρκία (λίπος στην κοιλιά), υψηλή γλυκόζη νηστείας, αυξημένα γλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη, υψηλή πίεση. 

Η κατανάλωση αναψυκτικών με λίγες θερμίδες αντί εκείνων με ζάχαρη, δεν φαίνεται να βοηθά στο μεταβολικό σύνδρομο καθώς έρευνα που μελέτησε 9.514 άτομα για 9 χρόνια τα οποία έπιναν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, τα συσχέτισε με μια αύξηση κατά 34% του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο και για κατά 36% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες με περίπου 300 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η νόσος συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία και την κατανάλωση ζάχαρης.  Έρευνα σε 6,814 ενήλικες ηλικίας 45-85 ετών που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης, έδειξε 67% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ ενώ, μια άλλη που παρακολούθησε 66.118 Γαλλίδες κατά τη διάρκεια 14 ετών, κατέγραψε αύξηση κατά 121%. Ο συσχετισμός των light αναψυκτικών με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες όπως καταγράφεται και από άλλες έρευνες.
Οι επιστήμονες συσχετίζουν επίσης την κατανάλωση light αναψυκτικών με την κατάθλιψη, τον πονοκέφαλο, τον πρόωρο τοκετό, την μείωση της οστικής πυκνότητας και την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών λόγω του κιτρικού οξέος που περιέχουν.   

Έρευνα σε 750 ενήλικα άτομα στο San Antonio, Texas, φαίνεται να καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι μας βοηθούν να χάσουμε βάρος, καθώς όσοι έπιναν συχνά light αναψυκτικά παρουσίασαν σε μια περίοδο 10 ετών, αύξηση στην περίμετρο της μέσης κατά 228% ενώ σε εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά, η αύξηση έφθασε το 395%. 
Οι διάφορες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διαταράσσουν τις ορμόνες της πείνας και δημιουργούν έντονη επιθυμία για γλυκά και λιπαρές τροφές. Οι ειδικοί τονίζουν και τον ψυχολογικό παράγοντα του θέματος καθώς, λανθασμένα θεωρείται ότι όταν πίνουμε ένα αναψυκτικό χωρίς καθόλου θερμίδες, μπορούμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ή να επιλέξουμε μια επιβαρυμένη θερμιδικά τροφή.

Όροι: 
Κατηγοριες: