Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα ποτά τύπου cola μειώνουν τη γονιμότητα και των δύο φύλων

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μάλλον θα πρέπει να μειώσετε τα σακχαρούχα αναψυκτικά που καταναλώνετε, καθώς μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ενός ή περισσοτέρων από αυτά τα ποτά ημερησίως – είτε από τους άνδρες είτε από τις γυναίκες - μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα του ζευγαριού και να περιορίσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης, μειώνοντας παράλληλα και τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούν. Σε αυτό κατέληξε μια επιστημονική μελέτη που παρακολούθησε 3.828 γυναίκες στις ΗΠΑ και τον Καναδά καθώς και 1.045 από τους άνδρες-συντρόφους τους. Εάν μπορούν να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που επιδέχονται τροποποίηση, η ευαισθητοποίηση τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ψυχολογικού στρες και της οικονομικής επιβάρυνσης των ζευγαριών που αγωνίζονται να συλλάβουν και να αποκτήσουν ένα παιδί. Παραδείγματα τέτοιων παραγόντων κινδύνου για τη στειρότητα περιλαμβάνουν παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή. Ωστόσο, εδώ και 50 χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ποσότητας της προστιθέμενης ζάχαρης στη μέση δίαιτα των Αμερικανών για παράδειγμα. Η ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά ποτά όπως τα αναψυκτικά, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της προστιθέμενης ζάχαρης στη μέση αμερικανική διατροφή, ποσό που συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, τον διαβήτη, την χαμηλή ποιότητα σπέρματος στους άνδρες, την πρόωρη εμμηνόρροια στις γυναίκες και όπως έδειξε αυτή η έρευνα, με την πολύ μειωμένη πιθανότητα σύλληψης ενός παιδιού.

Αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, όπως η παχυσαρκία, η πρόσληψη καφεΐνης, η κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η ποιότητα διατροφής, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη και της χαμηλότερης γονιμότητας. Οι συμμετέχουσες γυναίκες στη μελέτη, ηλικίας 21 έως 45 ετών, συμπλήρωσαν ένα αρχικό, λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους, τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη διατροφή τους και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τα ερωτηματολόγια παρακολούθησης κάθε δύο μήνες για διάστημα ενός έτους ή μέχρι να μείνουν έγκυες.

Για να μείνετε έγκυος, αποφασίστε να μειώσετε τα αναψυκτικά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες σχετίζεται με μια κατά 20% μείωση της μέσης μηνιαίας πιθανότητας σύλληψης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα σχετίζεται με 25% μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα στις γυναίκες και 33% χαμηλότερη στους άνδρες. Η έρευνα επισημαίνει επίσης τη σχέση μεταξύ ενεργειακών ποτών και ακόμη μεγαλύτερων μειώσεων της αναπαραγωγικής ικανότητας, αν και αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό καταναλωτών. Μικρή συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ της πρόσληψης χυμών φρούτων ή των αναψυκτικών διαίτης και της υπογονιμότητας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Epidemiology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: