Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη εξηγεί τη σχέση του αλκοόλ με την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις διαταραχές του ύπνου

Ακόμη και ένα μόνο επεισόδιο κατάχρησης αλκοόλ μπορεί να διαταράξει το γονίδιο που ρυθμίζει τον ύπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ύπνου ενός ατόμου.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia προσπάθησαν να καταλάβουν το γιατί. Έδωσαν σε εργαστηριακά ποντίκια να καταναλώσουν οινοπνευματώδη ποτά κατά τη διάρκεια τετράωρων χρονικών περιόδων  και αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου τους. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να διαταράσσει τον ύπνο, επηρεάζοντας το γονίδιο που τον ρυθμίζει, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Neurochemistry.  Βρήκαν επίσης ότι τα ποντίκια έμεναν ξύπνια για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και κοιμόντουσαν λιγότερο. Τα ζώα δεν εμφάνισαν ούτε αύξηση της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας που προωθεί τον ύπνο, ούτε την όρεξη για ύπνο.

Αν και οι μελέτες σε ποντίκια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άμεση σύγκριση με τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, προσφέρουν στους επιστήμονες ένα χρήσιμο συσχετισμό για ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βρεθεί μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της περιστασιακής κατάχρησης αλκοόλ. Αυτός ο συσχετισμός θα μπορούσε να είναι σημαντικός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους έξι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών περίπου τέσσερις φορές το μήνα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Για τους άνδρες και τις γυναίκες ως υπερκατανάλωση ορίζονται τα τέσσερα-πέντε ή και περισσότερα ποτά μέσα σε μια ώρα.

Ο Δρ Mahesh Thakkar, κύριος συγγραφέας της μελέτης καθηγητής και διευθυντής έρευνας στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Missouri School of Medicine, εξήγησε ότι ο ύπνος είναι σοβαρό πρόβλημα για τους αλκοολικούς. "Εάν κάνετε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, την επόμενη ημέρα θα αισθανθείτε ότι σας λείπει ύπνος και θα χρειαστεί να πιείτε ακόμα περισσότερο αλκοόλ για να κοιμηθείτε. Είναι ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος. Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό ή να το εμποδίσουμε πριν αρχίσει;  Πρέπει να κατανοήσουμε τους σχετικούς μηχανισμούς. Αυτό που δείξαμε σε αυτή την έρευνα είναι ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο - το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ομοιόσταση του ύπνου - μεταβάλλεται από μια μόνο φορά που θα καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ", δήλωσε ο Thakkar. "Δεν ήταν κάτι που το περιμέναμε αυτό. Πιστεύαμε ότι θα επηρεαστεί μετά από πολλαπλές φορές κατάχρησης και όχι μόνο από μια. Αυτό σας λέει ότι η κατανάλωση τεσσάρων και μόνο ποτών μπορεί να μεταβάλει τα γονίδιά σας ".

Η έρευνα αυτή είναι η πιο πρόσφατη που προσπαθεί να βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κακού ύπνου. Μια προηγούμενη μελέτη του 2015 έδειξε ότι όσοι φοιτητές έκαναν παρόμοια περιστασιακή κατάχρηση αλκοόλ, πήγαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν πολύ αργότερα, καθώς και ότι κοιμόντουσαν για λιγότερο ομοιόμορφες χρονικές περιόδους από εκείνους που δεν το έκαναν. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: