Βοτανοθεραπεία: H πανάρχαια μέθοδος που αξίζει την προσοχή όλων

Βότανο είναι κάθε φυτό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για γεύση, μυρωδιά, και βεβαίως τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα, οι σπόροι, τα λουλούδια ή κάποιο άλλο μέρος του μπορεί να δώσει λύσεις για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών εδώ και αιώνες.  

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020

Η βοτανική ιατρική που χρησιμοποιεί φυτά ή μείγματα φυτικών εκχυλισμάτων είναι μία πανάρχαια μέθοδος ίασης διαφόρων προβλημάτων η οποία με το πέρασμα των αιώνων αντικαταστάθηκε στον δυτικό κόσμο εξ ολοκλήρου από την ιατρική, όπως τη γνωρίζουμε και την εφαρμόζουμε στις μέρες μας. 

Στην Ελλάδα υπάρχει πλούσια χλωρίδα, με περισσότερα από 5.000 είδη και περισσότερα από 1.000 είδη ενδημικών φυτών, δηλαδή που βρίσκουμε μόνο στην Ελλάδα. Σήμερα οι άνθρωποι αποζητούν εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων βοτάνων, με την ελπίδα να βελτιώσουν και να προστατεύσουν την υγεία τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη βοτανοθεραπεία ως μια πρακτική που περιλαμβάνει βότανα, συστατικά των βοτάνων και φυτικά προϊόντα, που περιέχουν ενεργά συστατικά των φυτών ή άλλα συστατικά ή συνδυασμούς αυτών.

Το Votanotherapeia.gr κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του. Είναι κάτι παραπάνω από ένα οικονομικό ηλεκτρονικό κατάστημα βοτάνων και άλλων βιολογικών προϊόντων. Εδώ οι ειδικοί επί του θέματος είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή και να σε ενημερώσουν για ότι νέο υπάρχει σχετικά με τα βότανα και ότι ταιριάζει σε σένα.


Η Votanotherapeia ιδρύθηκε το 2013 από το Σταύρο Χαχούδη και λειτούργησε αρχικά επί της οδού Δ. Κωνσταντινίδη 12 στο κέντρο των Γιαννιτσών.

Έως και σήμερα, στο νέο φυσικό κατάστημα επί της οδού Δ. και Μ. Παπαδοπούλου 28Α, στο κέντρο των Γιαννιτσών, προσφέρει προϊόντα άριστης ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας και παρέχει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, προσπαθώντας καθημερινά για το καλύτερο. Η γνώση, η συνεχής ενημέρωση και το μεράκι για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση αποτέλεσαν τη βάση για την επιτυχία του καταστήματος όλα αυτά τα χρόνια.

Έπειτα από μια μακρόχρονη και από τις πλέον αξιόλογες πορείες στο χώρο των βότανων, δημιουργήθηκε ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά κατάστημα βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας: το votanotherapeia.gr!

Ας δούμε παρακάτω τις δημοφιλέστερες κατηγορίες βοτάνων: 

Αντιοξειδωτικά βότανα
Οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η άνοια, η αθηροσκλήρωση και η αρθρίτιδα. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες. 
Ρίγανη. Από τα  καλύτερα αντιοξειδωτικά βότανα. Η. δραστικότητα της ρίγανης βρίσκεται στα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που χρησιμοποιούνται από το φυτό για να προστατευτεί από το φως.
Βασιλικός. Η αντιοξειδωτική του δράση προέρχεται κυρίως από τις ανθοκυανίνες, και τα φλαβονοειδή. 
Μαϊντανός. Περιέχει τα αντιοξειδωτικά απιόλη, μυριστικίνη, βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Δενδρολίβανο. Αγαπά τον ήλιο και τα φτωχά, ξηρά εδάφη,  προϋποθέσεις που ευνοούν την ανάπτυξη των αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων όπως το καρνοσικό οξύ που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Θεωρείται από πολλούς πιθανός θεραπευτικός παράγοντας για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με άλλα βότανα, το δενδρολίβανο διατηρεί τις υγιεινές του ιδιότητες όταν μαγειρεύεται.
Άλλα αντιοξειδωτικά βότανα: θυμάρι, κουρκουμάς, φασκόμηλο, γαρίφαλο, κανέλα.

Βότανα για το πεπτικό σύστημα
Η μέντα, ο δυόσμος και η μέντα η πιπερώδης είναι φυτά που είναι γνωστά για τα οφέλη τους. Περιέχουν μενθόλη, ανηθόλη και καρβόνη, ουσίες που ηρεμούν το στομάχι και ανακουφίζουν από τα αέρια. Διεγείροντας επίσης την παραγωγή χολής,  βοηθούν την πέψη.
Οι σπόροι του κύμινου περιέχουν καρβόνη και άλλες ενώσεις που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού συστήματος βελτιώνοντας τη χρόνια δυσπεψία.
Τζίντζερ. Η τζιντζερόλη, βασικό δραστικό συστατικό του τζίντζερ, προλαμβάνει τη ναυτία και διευκολύνει την πέψη. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Άλλα χρήσιμα βότανα είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, ο κουρκουμάς και η κανέλα.

Aντιμικροβιακά βότανα

Αποτρέπουν τα επιβλαβή βακτήρια, τους μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς  όχι μόνο μακριά από τα τρόφιμα αλλά και από τον οργανισμό μας.
Θυμάρι. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η θυμόλη που περιέχεται στο θυμάρι ήταν το αντισηπτικό που χρησιμοποιούσαν στο πεδίο μάχης. Ακόμη και σήμερα αποτελεί συστατικό των σύγχρονων απολυμαντικών. Το θυμάρι καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα τοξικών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση.
Κόλιαντρο. Περιέχει ένα πτητικό συστατικό που ονομάζεται δωδεκανάλη, η οποία είναι αντιβιοτικό κατά της σαλμονέλας.
Άλλα αποτελεσματικά αντιμικροβιακά βότανα είναι το σκόρδο, η ρίγανη και η κανέλα.

Βρείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Στην Votanotherapeia θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από:

Βότανα

Μπαχαρικά

Αιθέρια έλαια

Ριγανέλαιο

Βάμματα Βοτάνων

Κάψουλες Βοτάνων

Κεραλοιφές – Κρέμες Βοτάνων

Ανθόνερα

Φυτικά έλαια

Τσάγια βοτάνων

Μείγματα βοτάνων

Στοιχεία επικοινωνίας

Πόλη: Γιαννιτσά, Νομός Πέλλας

Οδός: Δημητρίου & Μαξίμου Παπαδοπούλου 28Α, Γιαννιτσά, 58100

Τηλ. Επικοινωνίας

23825 00050

6955174887

Email: info@votanotherapeia.gr

Website: https://www.votanotherapeia.gr/

Φωτογραφία από τον χρήστη Mareefe στο Pexels

Γιώργος Μουλάς

 

 

 

Όροι: 
Κατηγοριες: