Η θεραπευτική δύναμη των βοτάνων

Βότανο είναι κάθε φυτό του οποίου τα φύλλα, οι σπόροι, τα λουλούδια ή κάποιο άλλο μέρος του χρησιμοποιούνται για τη μυρωδιά, τη γεύση ή τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η βοτανική ιατρική χρησιμοποιεί φυτά ή μείγματα φυτικών εκχυλισμάτων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών εδώ και αιώνες. 

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Πρόκειται για μια συνολική προσέγγιση της φυσικής, ψυχικής και συναισθηματικής μας ευεξίας που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ικανότητας του σώματος να αυτοπροστατευθεί και να ρυθμίσει μόνο του τις διάφορες λειτουργίες του. 

Παρακάτω αναφέρουμε τα δημοφιλέστερα από αυτά. Θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή αλλά θα προτείναμε, όπως και με τα συμβατικά φάρμακα, αν αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς κάποια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Βότανα για το πεπτικό σύστημα

Η μέντα, ο δυόσμος και η μέντα η πιπερώδης είναι φυτά που είναι γνωστά για τα οφέλη τους. Περιέχουν μενθόλη, ανηθόλη και καρβόνη, ουσίες που ηρεμούν το στομάχι και ανακουφίζουν από τα αέρια. Διεγείροντας επίσης την παραγωγή χολής,  βοηθούν την πέψη.
Οι σπόροι του κύμινου περιέχουν καρβόνη και άλλες ενώσεις που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού συστήματος βελτιώνοντας τη χρόνια δυσπεψία.
Τζίντζερ. Η τζιντζερόλη, βασικό δραστικό συστατικό του τζίντζερ, προλαμβάνει τη ναυτία και διευκολύνει την πέψη. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Άλλα χρήσιμα βότανα είναι ο άνηθος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, ο κουρκουμάς και η κανέλα.

Aντιμικροβιακά βότανα

Αποτρέπουν τα επιβλαβή βακτήρια, τους μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς  όχι μόνο μακριά από τα τρόφιμα αλλά και από τον οργανισμό μας.
Θυμάρι. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η θυμόλη που περιέχεται στο θυμάρι ήταν το αντισηπτικό που χρησιμοποιούσαν στο πεδίο μάχης. Ακόμη και σήμερα αποτελεί συστατικό των σύγχρονων απολυμαντικών. Το θυμάρι καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα τοξικών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση.
Κόλιαντρο. Περιέχει ένα πτητικό συστατικό που ονομάζεται δωδεκανάλη, η οποία είναι αντιβιοτικό κατά της σαλμονέλας.
Άλλα αποτελεσματικά αντιμικροβιακά βότανα είναι το σκόρδο, η ρίγανη και η κανέλα.

Αντιοξειδωτικά βότανα

Οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η άνοια, η αθηροσκλήρωση και η αρθρίτιδα. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες. 
Ρίγανη. Από τα  καλύτερα αντιοξειδωτικά βότανα. Η. δραστικότητα της ρίγανης βρίσκεται στα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που χρησιμοποιούνται από το φυτό για να προστατευτεί από το φως.
Βασιλικός. Η αντιοξειδωτική του δράση προέρχεται κυρίως από τις ανθοκυανίνες, και τα φλαβονοειδή. 
Μαϊντανός. Περιέχει τα αντιοξειδωτικά απιόλη, μυριστικίνη, βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Δενδρολίβανο. Αγαπά τον ήλιο και τα φτωχά, ξηρά εδάφη,  προϋποθέσεις που ευνοούν την ανάπτυξη των αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων όπως το καρνοσικό οξύ που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Θεωρείται από πολλούς πιθανός θεραπευτικός παράγοντας για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με άλλα βότανα, το δενδρολίβανο διατηρεί τις υγιεινές του ιδιότητες όταν μαγειρεύεται.
Άλλα αντιοξειδωτικά βότανα: θυμάρι, κουρκουμάς, φασκόμηλο, γαρίφαλο, κανέλα.

Βότανα που τονώνουν τη μνήμη

Φασκόμηλο. Θεωρείται διεγερτικό του εγκεφάλου. Περιέχει-όπως και το δενδρολίβανο-καρνοσικό και ροσμαρινικό οξύ. Με αντιφλεγμονώδη δράση, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. 
Κουρκουμάς. Θεωρείται super βότανο καθώς βοηθά τα μακροφάγα κύτταρα να καθαρίσουν τις εγκεφαλικές πλάκες στους πάσχοντες από Alzheimer. Επίσης αποθαρρύνει τις χρόνιες φλεγμονές των νευρικών κυττάρων, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και δεσμεύει τα τοξικά βαρέα μέταλλα, ώστε να μην συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο.
Άλλα βότανα για καλή μνήμη:  σκόρδο, τζίντζερ, δεντρολίβανο.

Βότανα για γερή καρδιά

Τριγωνέλλα. Οι σπόροι της περιέχουν σαπωνίνες  που βοηθούν το σώμα να εκκρίνει χοληστερόλη. Βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της κακής χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος.  Επειδή περιέχει κουμαρίνη,  θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή αν παίρνετε αντιπηκτικά.
Σκόρδο. Προλαμβάνει τις θρομβώσεις.
Άλλα φιλικά για την καρδιά βότανα: κρεμμύδι, σχοινόπρασο, καρποί αρκεύθου και τζίντζερ.

Βότανα για το ανοσοποιητικό

Η εχινάκεια, το τζίνσενγκ, το ginkgo, το τζίντζερ, τα λευκάγκαθα και το βαλσαμόχορτο είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη λοιμώξεων από ιούς και μικροβιακά  παθογόνα καθώς και την γενικότερη ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. 

Βότανα με αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα βότανα που περιέχουν φλαβονοειδή, ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C κατά των ελεύθερων ριζών που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, το δενδρολίβανο, το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το χαμομήλι, η πικραλίδα, το  ginkgo, το πράσινο τσάι.

Βότανα για το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημας

Οι κοκκινοπιπεριές ,  η αμαμελίδα και η καλέντουλα χρησιμοποιούνται τοπικά για δερματικά και μυϊοσκελετικά προβλήματα.

Βότανα για το νευρικό σύστημα

Η χρήση βοτάνων όπως το βαλσαμόχορτο, το ginkgo, το kudzu, η βαλεριάνα και το χαμομήλι προτείνονται συχνά για προβλήματα stress, νευρική υπερένταση, αϋπνία, νευραλγίες, ήπια κατάθλιψη, άνοια αλλά και διατροφικές ανωμαλίες.

Βότανα για τους πνεύμονες και το αναπνευστικό

Αντιμικροβιακά και ανοσοδιεγερτικά βότανα όπως η εχινάκεια , το φασκόμηλο, η καλέντουλα η κιτρινόριζα και το μύρο χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, πονόλαιμους χρόνιες ρινίτιδες ή ιγμορίτιδες.
Ως αποχρεμπτικά ή για τα κρυολογήματα και το βήχα προτείνονται επίσης η λοβηλία, η γλυκόριζα , ο ύσσωπος και το θυμάρι. Η σκουτελάρια και η τσουκνίδα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αλλεργιών που προκαλούν ρινίτιδα, άσθμα, ωτίτιδες, ακόμη και βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Όροι: 
Κατηγοριες: