Ανακαλύψτε τη διατροφική αξία της μουστάρδας

Πόσοι από εμάς που χρησιμοποιούμε καθημερινά την μουστάρδα για να προσθέσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό μας, γνωρίζουμε ότι αποτελεί πηγή υγείας και ασπίδα προστασίας για τον άνθρωπο απέναντι σε επικίνδυνες ασθένειες;

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Διατροφικά, η αξία της μουστάρδας εξαρτάται από τον τύπο και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και την παρασκευή της. 
Οι σπόροι του σιναπιού περιέχουν (στα 100 γραμμάρια σπόρων σιναπιού) :

320 θερμίδες,
260 γραμμάρια πρωτεΐνης,
220 γραμμάρια λίπους,
260 γραμμάρια υδατάνθρακα,
10 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Εκτός από την απλή προσθήκη γεύσης στο φαγητό σας, οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. 

Έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος

Είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν καταναλώνετε τακτικά μουστάρδα, θα περιορίσετε τα συμπτώματα του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης στο στήθος. 

Μείωση κινδύνου καρδιακών νοσημάτων

Λόγω των άφθονων  ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Για τον ίδιο λόγο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του υγιούς ιστού του εγκεφάλου.

Προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας έχουν ιδιότητες που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού των νέων καρκινικών  όγκων.

Ανακουφίζουν από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους.

Το σελήνιο και το μαγνήσιο που περιέχουν, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και θερμαντικές ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται στο σώμα, η πάστα από πολτοποιημένους σπόρους μουστάρδας θερμαίνει την περιοχή και βοηθάει να χαλαρώσει τους μυς, ανακουφίζοντας από τον πόνο.

Μειώνει τη χοληστερόλη.

Περιέχει υψηλά επίπεδα νιασίνης ή βιταμίνης Β3. Η νιασίνη έχει ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προστατεύει τις αρτηρίες από αθηροσκλήρωση. Ρυθμίζει επίσης τη ροή του αίματος και προστατεύει το σώμα από την υπέρταση.

Ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών.

Περιέχει υψηλή ποσότητα β-καροτένιου. Κατά την παραγωγή φυσικών ελαίων από το σώμα (όπως αυτά στο τριχωτό της κεφαλής που θρέφουν τις τρίχες), το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Εκτός από αυτό, η μουστάρδα περιέχει επίσης σίδηρο, λιπαρά οξέα, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την τριχοφυΐα.

Βοηθάει στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Περιέχουν εκτός των φυτικών ινών, μία μοναδική ουσία που ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι σπόροι μουστάρδας αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου, με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη.

Καταπολεμάει τις λοιμώξεις του δέρματος.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος. 

Χρήση ως καθαριστικό.

Η σκόνη μουστάρδας είναι ένας πολύ καλός και φτηνός τρόπος για να καθαρίσετε τα γεμάτα λίπη κουζινικά σας σκεύη, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά το λίπος. Επίσης αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά ένα μπουκάλι, αλλά δε θέλετε να μυρίζει σαν το υγρό που περιείχε πριν, καθαρίστε το με σκόνη μουστάρδας.

Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση μουστάρδας από άτομα που πρέπει να λαμβάνουν μικρές ποσότητες σε νάτριο. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, είναι το ιδανικό υποκατάστατο της κέτσαπ και της μαγιονέζας, όταν θέλετε να χάσετε βάρος.

Όροι: 
Κατηγοριες: