Το μηλόξυδο και τα οφέλη του

Θεραπευτικό γνωστό από την αρχαιότητα, το μηλόξυδο κατέχει περίοπτη θέση στα παραδοσιακά φάρμακα, δια πάσαν νόσον, και η χρήση του είναι διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει και με επιστημονικά κριτήρια τα πολλαπλά οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία μας.

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ωφέλιμες για την υγεία μας δράσεις του μηλόξυδου:

Διαβήτης

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο βοηθάει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η μείωση παρατηρήθηκε και σε άτομα που εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αλλεργίες

Έχει διαπιστωθεί ότι το μηλόξυδο μειώνει την βλέννη σε όλο το σώμα και καθαρίζει τους λεμφαδένες. Επίσης καθαρίζει την ρινική κοιλότητα, και σταματάει τις μολύνσεις της, εξαφανίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τα συμπτώματα του πονοκεφάλου και του πονόλαιμου.

Υψηλή χοληστερόλη

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα βελτιωμένη με μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης) στο αίμα, και να μειώσει αντίστοιχα τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) , ελέγχοντας ταυτόχρονα και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Αρτηριακή πίεση και καρδιακή υγεία

Μελέτες παρατήρησης μεγάλης κλίμακας, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μηλόξυδο 5-6 φορές την εβδομάδα (σαν dressing στις σαλάτες) , έχουν μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων από αυτούς που δεν καταναλώνουν. Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στο μηλόξυδο φαίνεται ότι παίζουν τον βασικό ρόλο σε αυτήν την επίδραση.

Ισορροπία Όξινου/Αλκαλικού

Οι έρευνες έχουν καταγράψει ότι τα υψηλά επίπεδα οξέων (χαμηλότερο pH) οδηγούν σε έλλειμμα ενέργειας, αυξημένη παραγωγή βλέννης, μολύνσεις, ευερεθιστότητα, ρινική συμφόρηση, πονοκεφάλους, πονόλαιμους, αλλεργικές αντιδράσεις, και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας και ποδάγρας. Πιστεύεται ότι το μηλόξυδο βοηθάει το σώμα να διατηρήσει ένα υγιεινό αλκαλικό pH. Η θεωρία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το αίμα μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (με κανονικό επίπεδα pH μεταξύ 7,35 και 7,45) και ότι η διατροφή μας θα πρέπει να έχει το ίδιο επίπεδο pH, για να μην αναγκάζουμε το σώμα να αγωνίζεται συνεχώς να διατηρήσει αυτήν την ισορροπία.

Απώλεια βάρους

Για πολλά χρόνια το μηλόξυδο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, λόγω της ιδιότητάς του να δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας. Επιπρόσθετα, το οξικό οξύ που είναι το ενεργό συστατικό του μηλόξυδου, έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί τα ένζυμα του συκωτιού που είναι υπεύθυνα για την οξείδωση των λιπαρών οξέων, μειώνοντας έτσι την συσσώρευση λίπους στον οργανισμό.

Το μη παστεριωμένο, ή βιολογικό μηλόξυδο, περιέχει την ‘μάνα’ του ξυδιού, που έχει εμφάνιση ιστού αράχνης, και που δίνει την αίσθηση ότι το ξύδι είναι πηχτό. Αυτό το μηλόξυδο θεωρείται το καλύτερο προς κατανάλωση.

Όροι: 
Κατηγοριες: