Φοινικέλαιο: Ένα αμφιλεγόμενο λάδι!

Το φοινικέλαιο είναι ένα αμφιλεγόμενο λάδι μαγειρικής χρήσης το οποίο περιέχει ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ το παλμιτικό, που από μόνο του προκαλεί καρδιοαγγειακά προβλήματα και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες όσον αφορά την ασφαλή κατανάλωσή του.

Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021

Μετά από μελέτες χρόνων οι επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν συνολικά όλα τα συστατικά του πως επιδρούν, διότι πέρα από το παλμιτικό οξύ, που είναι βλαβερό έχει μία στρατιά από αντιοξειδωτικά τα οποία είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό.

Το φοινικέλαιο παράγεται από τα πλατιά μέρη των φοινίκων ενώ θα πρέπει συνολικά όλο το δέντρο να καρατομηθεί. Το έλαιο το οποίο παράγεται από αυτό το φυτό αποτελείται από β -καροτένιο γι΄ αυτό και έχει αυτό το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης Α, πάρα πολύ χρήσιμη στις έγκυες και στα βρέφη καθώς και στους πάσχοντες από κυστική ίνωση. 

Η πόση του ελαίου λοιπόν παρατηρήθηκε πως ωμό είχε ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό ακόμη και στους πάσχοντες με χοληστερίνη ενώ και σε αυτούς, που δεν είχαν δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά λιπιδίων. Στην περίπτωση όμως που το έλαιο θερμάνθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αντιοξειδωτικά τα οποία περιείχε, ήταν ιδιαίτερα βλαβερό για τον οργανισμό καθώς διαπιστώθηκαν τα αντίθετα αποτελέσματα αυξήθηκε το ποσοστό χοληστερόλης στο αίμα και πλέον δεν παρήγαγαν βιταμίνη Α, ενώ η βιταμίνη Ε είχε καταστραφεί. Τα επίπεδα τοξικότητας ήταν τόσο υψηλά, που προσέβαλε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ, ο πνεύμονας, οι νεφροί και η καρδιά εξαιτίας της οξείδωσης κατά την θέρμανση.  

Το φοινικέλαιο λοιπόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση χωρίς να προκαλεί προβλήματα στην υγεία αρκεί να χρησιμοποιηθεί ωμό και όχι για τηγάνισμα. Ωστόσο  εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης του προκαλούνται  προβλήματα οικολογικής καταστροφής καθώς η κοπή των δέντρων γίνεται αλόγιστα με αποτέλεσμα τα τροπικά δάση της Μαλαισίας και Ινδονησίας στα οποία ευδοκιμούν να καταστρέφονται επηρεάζοντας το παγκόσμιο κλίμα, συμβάλλοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ενώ ταυτόχρονα χάνεται και η άγρια ζωή.   

Όροι: 
Κατηγοριες: