Έλαιο καρύδας : ξανά υπό αμφισβήτηση

Το μείγμα των λιπαρών στο έλαιο καρύδας έχει κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι εξακολουθεί να παρέχει μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά η Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων δήλωσε την έλλειψη «αποδεικτικών στοιχείων καλής ποιότητας» προς υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού. 

 

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Παρόλο που είχε κατηγορηθεί για το γεγονός ότι περιέχει 90% κορεσμένα λιπαρά, το λάδι καρύδας επέστρεψε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα στον κόσμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων (AHA) δεν είναι πεπεισμένη. Σύμφωνα με αναφορές, η AHA έχει απαξιώσει μελέτες με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει «εμπεριστατωμένη έρευνα» που να υποστηρίζει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.  Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες της AHA δήλωσαν συγκεκριμένα ότι το λάδι καρύδας «είναι ανθυγιεινό όσο τα ζωικά λίπη και το βούτυρο».

Σύμφωνα με μια βασική συμβουλευτική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, η οποία εξετάζει όλα τα είδη λιπών και τη σχέση τους με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το έλαιο καρύδας είναι γεμάτο από κορεσμένα λίπη. Αποτελείται κατά 82%  από κορεσμένα λίπη, πολύ περισσότερο από το κανονικό βούτυρο (63%), το ελαιόλαδο (14%), το φυστικέλαιο (17%) και το ηλιέλαιο (10%). Το κορεσμένο λίπος, σε αντίθεση με τα άλλα, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα κακής χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στο μέλλον. Μπορεί να βρεθεί μεταξύ άλλων στο βούτυρο και το λαρδί, στα κέικ, τα μπισκότα, τα λιπαρά κρέατα, το τυρί και την κρέμα αλλά και στο έλαιο της καρύδας. Μια πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι το 72% του αμερικανικού κοινού αξιολόγησε το λάδι καρύδας ως« υγιεινό φαγητό» σε σύγκριση με το 37% των διατροφολόγων», σημειώνουν οι αναφορές  της AHA.  Αυτή η διαφοροποίηση των θέσεων μπορεί να αποδοθεί στο εκτεταμένο marketing  του ελαίου καρύδας από τα ΜΜΕ.

Μια μετα-ανάλυση μιας σειράς πειραμάτων έδειξε οριστικά ότι τόσο το βούτυρο όσο και το έλαιο καρύδας, είναι εξίσου επιβλαβή όσον αφορά την αύξηση της ποσότητας της κακής χοληστερόλης στο σώμα. «Επειδή το έλαιο καρύδας αυξάνει την κακή χοληστερόλη, που αποτελεί αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων και δεν έχει καμιά γνωστή ευνοϊκή δράση, συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείται», καταλήγει η AHA. Αν έχετε ήδη υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, τότε το λάδι καρύδας είναι δυνητικά αρκετά επικίνδυνο για να καταναλωθεί στην μαγειρική. Η αντικατάστασή του με το ελαιόλαδο, σύμφωνα με την AHA, θα μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας με τον ίδιο τρόπο που δρουν τα σύγχρονα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μικρή ποσότητα λιπαρών είναι σίγουρα καλό για εσάς, καθώς τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την σωστή απορρόφηση των βιταμινών. Τα ακόρεστα λίπη γενικά θεωρούνται αρκετά καλά από αυτή την άποψη και βρίσκονται στο αβοκάντο, τα ιχθυέλαια, τους  ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Όροι: 
Κατηγοριες: