Σχετικα Αφιερωματα

Το ελαιόλαδο και η υγεία των οστών

Τα περιστατικά των οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι λιγότερα στις μεσογειακές χώρες. Το παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, με αναγνωρισμένη ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των οστεοπορωτικών καταγμάτων, σύμφωνα με νέα κλινικά αποτελέσματα.

 

Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2020

Μεγαλύτερη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, πλούσιου σε πολυφαινόλες, σχετίζεται με μια σημαντική μείωση του κινδύνου καταγμάτων που οφείλονται σε οστεοπόρωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη διερεύνησε 870 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες από τις περιοχές της Μεσογείου και τις επιδράσεις που είχαν αναφορικά με τους οστικούς βιοχημικούς δείκτες και τα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες για τις πολυφαινόλες της ελιάς και παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τις δυνατότητες πρόληψης αλλά και τις ευνοϊκές επιπτώσεις τους στο σχηματισμό και μεταβολισμό των οστών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της  Prevención con Dieta Mediterranea (PREDIMED) από τη Μαδρίτη που αξιολόγησε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην Ισπανία μέσω ενός ερωτηματολογίου δεδομένων για τις διατροφικές προσλήψεις ανδρών ηλικίας 55-80 ετών και γυναικών ηλικίας 60-80 ετών που παρουσίαζαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το ερωτηματολόγιο αφορούσε την κατανάλωση διαφόρων τύπων ελαιολάδου: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), ραφιναρισμένο και πυρηνέλαιο.

Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (μέση πρόσληψη 55,35 ± 4,62 g / ημέρα) εμφάνισαν κατά 51% χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων. Δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της αναλογίας πρόσληψης μονοακόρεστων/ πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και του κινδύνου καταγμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι υπεύθυνα για τη θετική επίδραση στην υγεία των οστών αλλά οι φαινόλες. Το εύρημα αυτό ενισχύει τον ευεργετικό ρόλο των φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σύγκριση με τα άλλα τα οποία περιέχουν μικρή ποσότητα αυτών των βιοδραστικών ενώσεων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες τους μπορούν να θεωρηθούν προστατευτικοί παράγοντες των οστών. Ειδικά, οι γυναίκες που έτρωγαν ελαιόλαδο και ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα των ισχίων.
 

Όροι: 
Κατηγοριες: