Σοκολάτα και οφέλη για την υγεία

Παρά την κακή του φήμη για αύξηση του βάρους, υπάρχουν πολυάριθμα οφέλη που έχει για την υγεία μας αυτό το γευστικότατο κέρασμα. Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας ίσως να το κάνετε με λιγότερες ενοχές. 

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Η σοκολάτα φτιάχνεται από τους σπόρους του τροπικού δένδρου Theobroma cacao, και έχει την καταγωγή της από τον πολιτισμό των Olmec στην κεντρική Αμερική. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής έγινε γνωστή στην Ευρώπη και η ζήτηση εκτινάχθηκε. Από τότε έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε όλον τον κόσμο και καταναλώνεται καθημερινά από δισεκατομμύρια, για την μοναδική πλούσια και γλυκιά γεύση της.

Παραθέτουμε κάποια δεδομένα που έχουμε σήμερα για την σοκολάτα :

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση της σοκολάτας συνδέεται με καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και η υπέρταση.
Επαινείται από πολλούς επιστήμονες για την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά.
Θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και αποτρέπει την εξασθένηση της μνήμης.
Περιέχει πολλές θερμίδες
Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.
Ο μέσος αμερικανός καταναλώνει περίπου 4,5 κιλά σοκολάτας ετησίως.
Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή και φλαβονόλες όπως η ανθοκυανίνη και οι επικατεχίνες.
Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο πιο πολλά φλαβονοειδή περιέχει.

Η σοκολάτα ήταν πάντα στο στόχαστρο των δημοσιευμάτων λόγω των λιπαρών συστατικών της, και λόγω του ότι η κατανάλωσή της είχε συνδεθεί με την ακμή, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις ασθένειες της στεφανιαίας, και τον διαβήτη. Παρ΄όλα αυτά πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα βιολογικά ενεργά φαινολικά συστατικά του κακάο, έχουν σημαντική επίδραση στην αντιγήρανση, στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και στην αθηροσκλήρωση. Σήμερα η σοκολάτα επευφημείται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη που πιστώνονται στην σοκολάτα σήμερα:

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι οι φυτικές στερόλες και οι φλαβονόλες του κακάο μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Επιστήμονες στο Harvard Medical School δηλώνουν ότι δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας ημερησίως διατηρούν τον εγκέφαλο υγιή και αποτρέπουν την εξασθένηση της μνήμης στους ηλικιωμένους.
Έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal καταδεικνύει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο.
Καναδοί επιστήμονες δηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά σοκολάτα έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα.
Μερικά ακόμη από τα οφέλη της σοκολάτας που αναφέρονται στο MNT Knowledge Center περιλαμβάνουν την βελτίωση της ανάπτυξης του εμβρύου στις εγκύους, την ενίσχυση της γνωσιακής ικανότητας στους ηλικιωμένους, την βελτίωση των επιδόσεων στους αθλητές, και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στον αντίποδα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, βρήκε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση σοκολάτα, παρουσιάζουν μικρότερη οστική πυκνότητα.

Όροι: 
Κατηγοριες: