Είναι τόσο μεγάλο… θαύμα η ζάχαρή καρύδας ή μήπως όχι;

Καθώς οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης, της φρουκτόζης γίνονται όλο και πιο εμφανής, οι άνθρωποι στρέφονται προς φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Μια γλυκαντική ουσία που έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας. Αυτή η ζάχαρη προέρχεται από το άνθος του φοίνικα καρύδας και θεωρητικά έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχει πολλή συζήτηση για αυτό το γλυκαντικό και την ανοίγουμε και εμείς παρακάτω. 

Η κλασική επιτραπέζια ζάχαρη, η φρουκτόζη και τα διάφορα σιρόπια (σ.σ. από καλαμπόκι και άλλα ) δεν περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και ως εκ τούτου παρέχουν «κενές» θερμίδες.Ωστόσο, η ζάχαρη καρύδας φέρεται να έχει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον καρπό της καρύδας και γι αυτό θεωρείται πιο υγιεινό προϊόν. 

Θρεπτικά συστατικά και θερμίδες 

Σύμφωνα με εκθέσεις περιέχει μεταξύ άλλων σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, μαζί με μερικά λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να παρέχουν κάποια οφέλη για την υγεία. Η ζάχαρη καρύδας επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. 

Όμως για να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η ζάχαρη καρύδας και να γίνουν… αντιληπτά από τον οργανισμό σας, θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετά μεγάλη ποσότητα, μιας και η περιεκτικότητα είναι μικρή και άρα θα ανεβάσετε τις θερμίδες φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα της ζάχαρης! 

Ο ρόλος της φρουκτόζης 

Η κανονική ζάχαρη δεν είναι κακή για σας επειδή έχει θερμίδες ή  υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο κύριος λόγος που θεωρείται ανθυγιεινή, είναι επειδή είναι φορτωμένη με φρουκτόζη. Η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη.

Και εδώ έχουμε ακόμα μια κακή ένδειξη. Η ζάχαρη καρύδας, όσο και αν διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι δεν περιέχει φρουκτόζη, στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένη σε ποσοστό  70% -80% σακχαρόζη, η οποία είναι κατά το ήμισυ φρουκτόζη!

Για το λόγο αυτό, η ζάχαρη καρύδας περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με την κανονική ζάχαρη, ανά γραμμάριο! Αν λοιπόν η φρουκτόζη είναι ο… κακός της υπόθεσης για την ζάχαρη, τότε γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τη ζάχαρη καρύδας; 

Το συμπέρασμα 

Στο τέλος της ημέρας το συμπέρασμα είναι πως η ζάχαρη καρύδας δεν πρόκειται για ένα διατροφικό θαύμα, αλλά για μια ακόμα μόδα της εποχής. Μοιάζει αρκετά με την κανονική ζάχαρη και οι διαφορές τους κυρίως είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η ζάχαρη καρύδας τα οποία, πάντως, είναι σε μικρές ποσότητες. Εάν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, κάντε το με προσοχή και σε κανονικές ποσότητες. Σίγουρα είναι ελαφρώς λιγότερο το… κακό από την κανονική ζάχαρη, αλλά σίγουρα επίσης δεν έχουμε να κάνουμε και με ένα… θαύμα. 

Όροι: 
Κατηγοριες: