Οφέλη του οργανισμού μας από την κατανάλωση ακτινιδίου

Ακτινίδιο, ο γνωστός σε όλους μας καρπός με το περίεργο πράσινο χρώμα, την ιδιαίτερη γεύση και τα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από την Ασία και χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αυξημένη πίεση του αίματος, τα συμπτώματα του άσθματος, η απώλεια περιττών κιλών και η ομαλότερη πέψη του οργανισμού.

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022

Το ακτινίδιο, επίσης γνωστό και ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, ευδοκιμούσε κυρίως στην Chang Kiang Κοιλάδα της Κίνας, με την καλλιέργεια του να  χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αναγνωρίζεται ως το εθνικό φρούτο της Κίνας. Παρόλο που είναι κινέζικης καταγωγής, ήταν οι Νεοζηλανδοί που αναγνώρισαν πρώτοι τις δυνατότητες αυτού του περίεργου στην εμφάνιση φρούτου και άρχισαν την καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς. Οι Νεοζηλανδοί επίσης, άλλαξαν το όνομά του από κινέζικο φραγκοστάφυλο σε  ακτινίδιο το 1959 εμπνευσμένοι από τα  εθνικά τους πουλιά.
Τα οφέλη από την κατανάλωση του ακτινιδίου στον οργανισμό μας είναι πολλαπλά και ενδεικτικά θα αναφερθούν ορισμένα στην συνέχεια.

Βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος

Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα ακτινίδια μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από άσθμα. Μελέτες ήδη  από το 2000 διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ευεργετική επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν φρέσκα φρούτα τακτικά, συμπεριλαμβανομένων και των ακτινιδίων. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, ιδιαίτερα πλούσιων σε βιταμίνη C , πιστεύεται ότι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Ας μην ξεχνάμε ότι το ακτινίδιο είναι πολύ πλούσιο στη συγκεκριμένη βιταμίνη, μάλιστα πιο πλούσιο από το πορτοκάλι.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως προαναφέραμε, το ακτινίδιο είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι μια ουσιαστικά θρεπτική ουσία, που βοηθάει την τόνωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος για να αποκρούσει την ασθένεια. Επομένως, το ακτινίδιο συνιστάται ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά.

Εξισορροπεί την πίεση του αίματος

Όχι μόνο παρέχει μια επιπλέον ώθηση για να το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το ακτινίδιο μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε την πίεση του αίματος μας. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ενδείξεις ότι οι βιοδραστικές ουσίες σε τρία ακτινίδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ένα μήλο την ημέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ένα μειωμένο κίνδυνο για καταστάσεις που μπορούν να προκαλούνται από την υψηλή πίεση του αίματος, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Προστατεύει από την αλλοίωση του DNA

Μελέτες έδειξαν ότι ο μοναδικός συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ουσιών στο ακτινίδιο βοηθά στην προστασία του DNA και των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του ακτινιδίου και η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι δεν θα οδηγήσει σε  ισχυρή και βίαιη παραγωγή της ινσουλίνης όπως σε άλλα φρούτα ,με αποτέλεσμα το σώμα δεν θα απαντήσει με την αποθήκευση του λίπους.

Με βάση τα παραπάνω μπορούμε με βεβαιότητα να συναγάγουμε το συμπέρασμα ότι η Μητέρα Φύση για μία ακόμη φορά φρόντισε να μας εφοδιάσει με το κατάλληλο «φάρμακο» για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα υγείας. Καταναλώστε λοιπόν, άφοβα ακτινίδια!

Όροι: 
Κατηγοριες: