Το εξωτικό μάνγκο στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς

Ανακαλύψτε περισσότερα για το μάνγκο, το τροπικό αυτό φρούτο που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο αγαπητό στον κόσμο λόγω της ιδιαίτερης δροσερής γεύσης του αλλά  και της υψηλής διατροφικής του αξίας , συμβάλλοντας σημαντικά στην κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Το μάνγκο, ο βασιλιάς των φρούτων όπως ονομάζεται, είναι ο καρπός του αειθαλούς δέντρου Mangifera , του μεγαλύτερου οπωροφόρου δένδρου στον κόσμο που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 35-40 μέτρα. Φύεται και καρποφορεί σε μέρη με θερμοκρασία πάνω από 10 βαθμούς.  Περιλαμβάνει γύρω στις 1000 ποικιλίες και είναι το εθνικό φρούτο της Ινδίας, του Πακιστάν και των Φιλιππίνων και το εθνικό δέντρο του Μπανγκλαντές. Συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο εμπορεύσιμων φρούτων παγκοσμίως και τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργειά του έχει διαδοθεί και  στο Ισραήλ, τη Ν. Αφρική, Αίγυπτο, Ισπανία και Κύπρο ενώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε  σποραδικά στην Κρήτη.

Η ιστορία του μάνγκο μετράει πάνω από 6.000 χρόνια πίσω και είναι στενά συνδεδεμένη με τον ινδουισμό. Το δέντρο πιστεύεται ότι κατάγεται από τις χαμηλές πεδιάδες των Ιμαλαΐων της ινδικής υποηπείρου. Λένε ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο. Το όνομά του προέρχεται από το man-key («φρούτο του δέντρου»). Τον 19o αιώνα, το φρούτο μεταφέρθηκε από εμπόρους στις Δυτικές Ινδίες, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.   Στην Ευρώπη, το μάνγκο καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Jordanus Friar το 1328.  Σε αρκετές κουλτούρες, τα φρούτα και τα φύλλα του, χρησιμοποιούνται σε τελετουργικούς ανθοστολισμούς γάμων, σε δημόσιες γιορτές και σε θρησκευτικές τελετές.

Τα μάνγκο συνιστούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α και λυκοπενίου, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση.  Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου αλλά και στην διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα συμμετέχει στη διαδικασία επούλωσης των πληγών και τη σύνθεση του κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των αγγείων, των οστών και των δοντιών,  Η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της καλής όρασης. 

Η κατανάλωση ενός μάνγκο την ημέρα καλύπτει το 40% των αναγκών μας για φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου και περιορίζοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα μάνγκο είναι χαμηλά σε λιπαρά και έχουν λίγες θερμίδες (59 ανά 100 γρ.).  Είναι μια τροφή χαμηλή σε νάτριο συνεπώς, μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που ακολουθούν διατροφή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον είναι πλούσια σε ένα ένζυμο που έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι και περιέχουν βήτα καροτένιο. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του αντιοξειδωτικού, λειτουργεί ως «ασπίδα» ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου.  

Είναι επιπλέον μια καλή πηγή καλίου και βιταμίνης B6 που απαιτείται για την παραγωγή ορμονών GABA στον εγκέφαλο.  Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες.  Αποτελεί σύμμαχο των ασθενών με διαβήτη καθώς ρυθμίζει τα  επιπέδα του σακχάρου στο αίμα. Τέλος, ανακουφίζει τους φραγμένους πόρους του δέρματος και είναι κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από ακμή.

Το ξεχωριστό άρωμα και η τροπική του γεύση το καθιστούν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή φρούτου, ενώ μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, για smoothies και χυμούς, σαλάτες, ελαφριά επιδόρπια και ιδιαίτερα dressing.

Όροι: 
Κατηγοριες: