Οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα ή ανακουφίζουν τελικά;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση δύσκολη στο να ξεπεραστεί. Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσκοιλιότητας που ποικίλουν από μια κακή διατροφή ως και απουσία άσκησης. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα ενώ άλλοι λένε πως βοηθούν στην πρόληψή της. Ρίχνουμε μια ματιά στα στοιχεία που υπάρχουν για να δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2022

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα. Αποτελούν ένα βολικό σνακ και είναι εξαιρετικά υγιεινές. Είναι πλούσιες σε αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.  Επίσης είναι σχετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες καθώς μια μέτρια μπανάνα περιέχει 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες εδώ και καιρό υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην πρόληψη και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ότι απορροφούν νερό,  βοηθώντας τα κόπρανα να μένουν μεγάλα και μαλακά. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την κίνηση των κοπράνων διαμέσου της πεπτικής οδού. Εντούτοις, οι αποδείξεις ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας είναι αντιφατικές και αδύναμες αν αναλογιστούμε πόσοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών στους δυσκοίλιους ασθενείς τους. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα. Άλλες αναφέρουν ότι η μείωση των ινών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις. Το αν η αύξηση της πρόσληψης ινών θα βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας,  φαίνεται να εξαρτάται από τον ασθενή.  Το είδος των ινών που καταναλώνουμε μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. 

Συμπερασματικά: Οι μπανάνες είναι μια αρκετά καλή πηγή φυτικών ινών που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με τη δυσκοιλιότητα. Εντούτοις,  οι αποδείξεις σχετικά με αυτό είναι μάλλον αντιφατικές.

Το ανθεκτικό στην πέψη άμυλο,  είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που έχει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των φυτικών ινών. Διαφεύγει της πέψης μέσω του λεπτού εντέρου και καταλήγει στο παχύ έντερο όπου θρέφει τα καλά βακτήρια που κατοικούν εκεί. Το ότι θρέφει αυτά τα βακτήρια είναι καλό. Παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου,  τα οποία συνεισφέρουν στην υγιεινή πέψη και ωφελούν τον μεταβολισμό. Πριν ωριμάσει, η μπανάνα αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από άμυλο, το οποίο φτάνει το 70-80% του καθαρού της βάρους.  Ένα μεγάλο μέρος αυτού του αμύλου είναι άμυλο ανθεκτικό στην πέψη. Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, η ποσότητα του αμύλου και του ανθεκτικού αμύλου μειώνεται και μετατρέπεται σε σάκχαρα. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί σαν τις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν με την δυσκοιλιότητα. Μια έρευνα έδειξε ότι δυσκοίλια ποντίκια που τρέφονταν με ανθεκτικό άμυλο από μπανάνες παρουσίασαν πιο γρήγορη κίνηση των κοπράνων στα έντερα τους. Εν τέλει, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πράσινες μπανάνες έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της διάρροιας σε παιδιά και ενήλικες. Αυτή η ιδιότητά τους αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθεκτικό άμυλο. 
Συμπερασματικά: Το ανθεκτικό άμυλο στις πράσινες μπανάνες συμπεριφέρεται όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας.

Πολλά άρθρα στο διαδίκτυο υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα. Δεν υπάρχουν έρευνες που να το επιβεβαιώνουν αυτό αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μπανάνες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα. Σε μια μελέτη, Γερμανοί ερευνητές ερεύνησαν τις αντιληπτές επιπτώσεις διαφόρων τροφών στην πυκνότητα των κοπράνων. Ερεύνησαν τρεις ομάδες: 766 ασθενείς με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,  στους οποίους η δυσκοιλιότητα ήταν το κύριο σύμπτωμα, 122 δυσκοίλιους ασθενείς και 200 υγιή άτομα που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου. Όταν οι τρεις ομάδες ερωτήθηκαν ποια φαγητά ή ποτά τους προκαλούσαν δυσκοιλιότητα, το 29-48% ανέφερε τις μπανάνες. Στην πραγματικότητα, μόνο η σοκολάτα και το λευκό ψωμί αναφέρθηκαν συχνότερα. Συμπερασματικά: Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα παρόλο που μια έρευνα βρήκε ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως προκαλούν. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετά καλή ανοχή στις μπανάνες,  τουλάχιστον όταν αυτές καταναλώνονται με μέτρο. Βελτιώνουν την πεπτική υγεία και έχουν προβιοτικά οφέλη καθώς θρέφουν τα καλά βακτήρια των εντέρων και ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Μια μελέτη 34ων υπέρβαρων γυναικών, εξέτασε πώς η κατανάλωση μπανανών επηρέασε τα βακτήρια των εντέρων. Αφού οι συμμετέχουσες έτρωγαν δυο μπανάνες την ημέρα για δυο μήνες, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στα ωφέλιμα βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά βακτήρια. Επιπλέον, η ομάδα που έτρωγε μπανάνες ανέφερε βελτίωση σε πεπτικά συμπτώματα όπως το φούσκωμα κι ο στομαχόπονος. 
Συμπερασματικά: Οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν την πέψη.  Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων. 

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μπανάνες τείνουν να μειώνουν την δυσκοιλιότητα παρά να την προκαλούν. Εντούτοις οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι μπανάνες τους προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αν νιώθετε ότι οι μπανάνες σας προκαλούν δυσκοιλιότητα, τότε απλά καταναλώστε λιγότερες. Αν κι αυτό δεν αποδίδει,  δοκιμάστε να τις εξαλείψετε από την διατροφή σας για να δείτε αν αυτό βοηθάει. Άλλωστε είμαστε όλοι διαφορετικοί. Μια τροφή που εσάς σας ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα,  μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα σε κάποιον άλλο.

Όροι: 
Κατηγοριες: