Σχετικα Αφιερωματα

Φρούτα και λαχανικά: το κλειδί για καλύτερη διάθεση

Η κατανάλωση 8 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά μπορεί να μας κάνουν πιο χαρούμενους, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα. Η βελτίωση της διάθεσης σε πολλούς από όσους συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα που διήρκεσε 2 χρόνια, ήταν αξιοσημείωτη και αντίστοιχη με τη χαρά που αισθάνεται ένας άνεργος που επιτέλους βρίσκει δουλειά.

Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Βρετανίας και του Queensland της Αυστραλίας διαπίστωσαν μια σημαντική αύξηση του συναισθήματος της χαράς όσων κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Τα πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία ενός διαιτολογίου πλούσιου σε λαχανικά και φρούτα είναι βέβαια ήδη γνωστά.  Η έρευνα αυτή επικέντρωσε στα ψυχολογικά ευρήματα σχετικά με την καλή διάθεση μιας ομάδας 12.000 ατόμων ηλικίας από 15-93 ετών που κατανάλωναν καθημερινά επιπλέον φρούτα και λαχανικά – μέχρι 8 μερίδες – για διάστημα 2 ετών.

Οι ερευνητές δεν πήραν υπόψη τους τις αλλαγές στην προσωπική ζωή του καθενός ή στο εισόδημά τους, δεδομένα που θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει το πώς ένοιωθαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένα συναισθήματα ικανοποίησης για τη ζωής τους σε βαθμό μάλιστα που συγκρίνεται με αυτά που θα νοιώσει κάποιος άνεργος που ξαφνικά θα βρει μια νέα δουλειά.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα οφέλη της ψυχικής υγείας, όπως η προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου,  γίνονται ορατά πολλά χρόνια αργότερα, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καλυτερεύει τη διάθεσή μας και έχει και άλλες ψυχολογικές ευεργετικές ιδιότητες πολύ γρηγορότερα, σε διάστημα μόλις 2 ετών. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τους ανθρώπους να επικεντρώσουν στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε καθημερινή βάση.

Οι ερευνητές δεν αποκάλυψαν γιατί ακριβώς τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά καλυτερεύει η διάθεσή μας.  Όμως, με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε για τις ιδιότητες των συγκεκριμένων τροφών, μπορούμε να κάνουμε κάποιους λογικούς συσχετισμούς για την διατροφή και τη διάθεση. Π.χ. τα καροτενοειδή που περιέχονται στις γλυκοπατάτες, τα καρότα κ.α., έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα αισιοδοξίας.  Τα λαχανικά και τα φρούτα, όντας πλούσιες πηγές Β βιταμινών, αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του εγκεφαλικού νευροδιαβιβαστή που πιστεύεται ότι επιδρά στο συναίσθημα της χαράς. Eπίσης, περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6 που βρίσκουμε στο σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πορτοκάλια, τον αρακά και τις μπανάνες).

Στο σύνολο των τροφών, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν την μεγαλύτερη ποικιλία των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με τη μορφή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επίσης, πολλές από τις φυτοθρεπτικές τους ουσίες δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί σε βάθος και πιθανόν να σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης καθώς δουλεύουν σε κυτταρικό επίπεδο, συμβάλλοντας στον μεταβολισμό, την αποτοξίνωση και την ανάπτυξή του.

Επιπλέον κάποιες δρουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.  Παίρνοντας λοιπόν κανείς υπόψη του όλα αυτά, είναι εύκολο να καταλάβει ότι ό,τι τρώμε επηρεάζει και την πνευματική μας υγεία και διάθεση.

Περισσότερες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαια απαραίτητες για μια πληρέστερη κατανόηση των δεδομένων. Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει παρόλα αυτά, ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους θα αποτελέσουν κίνητρο ώστε να τρεφόμαστε πιο υγιεινά για να καλυτερεύσουμε τόσο τη φυσική όσο και την πνευματική μας κατάσταση.

Όροι: 
Κατηγοριες: