Η σημασία του ροδιού στους αρχαίους πολιτισμούς

Tο ρόδι είναι γνωστό για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία και χρησιμοποιείται ευρέως σε μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων. Έχει σημαντική θέση στους αρχαίους πολιτισμούς λόγω των φαρμακευτικών και θρεπτικών ιδιοτήτων του.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022

Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και πολυφαινόλες. Έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Το φρούτο, το οποίο αναφέρεται επίσης ως το «Κόσμημα του Χειμώνα», απολαμβάνει σημαντική θέση στους αρχαίους πολιτισμούς σε όλες τις χώρες. Είναι επίσης γνωστό ως σύμβολο της μακροζωίας σε διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Ας δούμε μερικά πιο συναρπαστικά στοιχεία για αυτόν τον μοναδικό καρπό.

Ιστορία

Το ρόδι, λέγεται ότι είναι ιθαγενές στο Ιράν και στο έδαφος των Ιμαλαΐων της Βόρειας Ινδίας. Το έτος 1877, ο Βρετανός βοτανολόγος George King το επικύρωσε επίσης στο βιβλίο του The Materia Medica of the Hindus. Ωστόσο, είναι εδώ και πολύ καιρό το πιο συχνά καλλιεργούμενο φρούτο στην περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 1769, Ισπανοί άποικοι μετέφεραν αυτό το βασιλικό φρούτο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφορά σε τρεις κύριες θρησκείες

Ο καρπός έχει επίσης αναφερθεί στα ιερά βιβλία των τριών μεγάλων θρησκειών του κόσμου. Στον Ινδουισμό, η ροδιά πιστεύεται ότι φιλοξενεί τη θεά Λάκσμι και η σπορά του συνδέεται με την ευημερία και τη γονιμότητα. Οι καρποί δηλώνουν τον πόνο και την ανάσταση του Χριστού σύμφωνα με τον Χριστιανισμό. Σύμφωνα με τον Ισλαμικό, είναι ένα από τα φρούτα του παραδείσου που αναφέρονται στο Κοράνι.

Τα ρόδια θάβονταν μαζί με τους νεκρούς στην Αρχαία Αίγυπτο για να διευκολυνθεί το ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή. Υπάρχει ακόμη και ένα παλιό αιγυπτιακό ρητό, «Φάε ένα ρόδι, και η νιότη σου θα αποκατασταθεί».

Εθνικό φρούτο της Αρμενίας

Τα ρόδια έχουν συνδεθεί από παλιά με τους Αρμένιους. Είναι το εθνικό φρούτο της Αρμενίας. Το βερίκοκο είναι επίσης ένα άλλο εθνικό φρούτο στο συγκεκριμένο κράτος.

Σύμβολο της γονιμότητας στην Κίνα

Το ρόδι έχει συνδεθεί από καιρό με τη γονιμότητα στην Κίνα. Ο Βούδας εμφανίζεται συχνά να κουβαλά τρία φρούτα, το ρόδι, το ροδάκινο και το κίτρο, που αντιπροσωπεύουν αφθονία απογόνων, ετών και ευτυχίας, αντίστοιχα.

Αρχαίο ελληνικό σύμβολο της αιώνιας ζωής

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ροδιά ξεπήδησε από τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού. Σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης, το ρόδι έγινε σύμβολο της αιώνιας ζωής.

Χυμός ροδιού

Τα ρόδια έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ πέρα από την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιϊική, αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, και αντιδιαβητική δράση τους.

Ένα φλιτζάνι από σπόρους ροδιού (174 γραμμάρια) περιέχει:

Ίνες: 7 γραμμάρια.

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια.

Βιταμίνη C: 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ)

Βιταμίνη Κ: 36% του ΣΗΔ

Φολικό οξύ: 16% του ΣΗΔ

Κάλιο: 12% του ΣΗΔ

Ο χυμός ροδιού έχει 75 θερμίδες και 16 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα (½ φλιτζάνι). Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με τη ζάχαρη από τις "κενές θερμίδες" άλλων τροφίμων επειδή αυτή η φυσική ζάχαρη συνοδεύει και πολυάριθμες άλλες θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, εκεί όπου τα ρόδια πραγματικά ξεχωρίζουν είναι οι ισχυρές φυτικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μοναδικές ουσίες στα ρόδια που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία: οι πουνικαλαγίνες , εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα. Ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού Και το πουνικικό οξύ, γνωστό και ως έλαιο των σπόρων του ροδιού, που είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.

 

ΩΔΗ ΣΤΟ ΡΟΔΙ - Βιολογικά Ρόδια Ελασσόνας - Κτήμα Πούτα - www.ode.global

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ: 

  • Παραγωγή βιολογικών ροδιών
  • Παραγωγή βιολογικού χυμού ροδιού σε συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, και 1 lit, χωρίς ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά
  • Παραγωγή μαρμελάδων ρόδι-μήλο και ρόδι-σταφύλι 100% φρούτο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 240 gr και 810 gr
  • Παραγωγή μαρμελάδας ρόδι-σταφύλι, 24Κ βρώσιμο χρυσό, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 35 gr και 240 gr

  • Παραγωγή BBQ-SAUCE ρόδι-σταφύλι 100% φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 230 gr και 780 gr
  • Παραγωγή Chatney ρόδι-μήλο, ροδι-λαχανικά πορτοκάλι, ρόδι-καρότο, 100% φρούτα και λαχανικά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 230 gr και 780 gr
  • Παραγωγή dressing και σιροπιού ροδιού-σταφυλιού 100% φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, σε συσκευασίες 250 ml και 750 ml.

info:

Όλα τα προιόντα με ένα κλικ ΕΔΩ

Βρείτε την ΩΔΗ στο Facebook και στο Instagram

"Ωδή στο Ρόδι". Πούτας Στέφανος, Ελασσόνα, Λάρισα.
Τ: (+30) 2493401018, Κ: (+30) 6974550563

Όροι: 
Κατηγοριες: