Οι χυμώδεις, αρωματικές και υγιεινές βανίλιες

Οι βανίλιες είναι ελαφρώς μεγαλύτερες σε μέγεθος, έχουν εξαιρετικό άρωμα και περισσότερο γλυκιά, μεστή γεύση από τα μακρόστενα δαμάσκηνα και είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών με εκπληκτικά οφέλη για τον οργανισμό.

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022

Μπορούμε να βρούμε τις βανίλιες σε μανάβικα και λαϊκές αγορές από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Το πλεονέκτημά τους είναι πως κυκλοφορούν διαφορετικές ποικιλίες τους, γι’αυτό και είναι διαθέσιμες για τον μισό χρόνο περίπου.

Συγγενεύουν με τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα αμύγδαλα, είναι ένας αρχαίος καρπός που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχονται από την Κίνα, αλλά άρχισαν να καλλιεργούνται από τον Μεγάλο Αλέξανδρο στις μεσογειακές περιοχές γύρω στα 65 π.Χ. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι συμβολίζουν την καλή τύχη και τη σοφία. Ήταν συχνά σκαλισμένα πάνω σε νεφρίτες και απαντώνται κατά κόρο στην κινέζικη μυθολογία. Είναι το δεύτερο πιο καλλιεργήσιμο φρούτο στον κόσμο.

Διατροφική αξία

Έχουν μόνο 46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη και είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες. Όπως και τα συγγενικά τους δαμάσκηνα, συμβάλλουν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, σύμφωνα με έρευνες.

Προφυλάξεις

Για όσους έχουν ιστορικό νεφρικών λίθων συνιστάται να τις αποφεύγουν.

Θρεπτικά Οφέλη

Αντιοξειδωτικά

Όσο πιο σκούρα είναι η απόχρωσή τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του καρπού. Γνωρίζετε ότι ορισμένες ποικιλίες τους έχουν ίσες ή μεγαλύτερες φαινολικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σύγκριση με τα μύρτιλα; Βεβαιωθείτε ότι έχουν ένα ωραίο, λευκό, σχεδόν ανεπαίσθητο φιλμ στην επιφάνειά τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στον πάγκο της μαναβικής.

Έντερο και ουροποιητικό σύστημα

Μπορούν να βοηθήσουν τις γαστρεντερικές και ουροποιητικές οδούς ενεργώντας ως αντιβακτηριακός παράγοντας. Παράλληλα, μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και πιθανώς και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβήτης

Οι διαβητικοί πρέπει γενικά να δίνουν προσοχή στα φρούτα που τρώνε. Αλλά οι βανίλιες, παρά τη γλυκιά γεύση τους, δεν θα προκαλέσουν μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όπως και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Υγεία των ματιών

Μπορούν να αποτρέψουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τις μολύνσεις των ματιών μακροπρόθεσμα.

Γνωστικές βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία

Η γήρανση και η γνωστική υποβάθμιση συμβαδίζουν. Θεωρείται ότι είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στις νευρολογικές διεργασίες. Ο χυμός από βανίλιες και φρέσκα δαμάσκηνα φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Απώλεια βάρους

Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τα περισσότερα άλλα φρούτα. Μπορεί να γίνουν σύμμαχος απώλειας βάρους, καθώς κάθε βανίλια περιέχει μόνο 30 θερμίδες περίπου και 0,2 γραμμάρια λίπους.

Αναιμία

Οι βανίλιες είναι ένα από τα φρούτα που βοηθούν το σώμα στην παραγωγή και απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό σημαίνει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ανάπτυξη υγιών ιστών.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη ζωή μιας γυναίκας και φέρνει μαζί της αρκετές αλλαγές στην υγεία της όπως το σοβαρό κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η πλούσια περιεκτικότητά του φρούτου αυτού σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες και φλαβονοειδή προάγει δύο κρίσιμους δείκτες σχηματισμού οστού σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τον ορό IGF-I και το ειδικό για τα οστά ένζυμο αλκαλικής φωσφατάσης.

Καρδιά

Μια μεσαίου μεγέθους βανίλια περιέχει 113 mg καλίου που βοηθά στη διαχείριση της υψηλής πίεσης του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρκίνος και κυτταρικές βλάβες

Καθαρίζει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει.

Πώς να τις επιλέξετε και να τις αποθηκεύσετε

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και μυρίστε τις. Είναι από τα φρούτα εκείνα που αποκαλύπτονται εύκολα. Διαλέξτε, γερά, ζωηρόχρωμα, ανεξαρτήτως μεγέθους, που να μυρίζουν έντονα και όμορφα. Πιέστε τα απαλά, αν είναι πολύ σκληρά, είναι άγουρα. Αν ζουλιούνται πολύ είναι παραγινωμένα. Πρέπει να είναι λεία, στρουμπουλά, γυαλιστερά και τραγανά, χωρίς σημάδια.

Όσα φρούτα έχουν μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο, δεν ωριμάζουν ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή τους. Αν τύχει και αγοράσετε σχετικά άγουρες βανίλιες, αφήστε τις εκτός ψυγείου, σε καλά αεριζόμενο χώρο και σε μονή στρώση για 2-3 μέρες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: