Τα αρωματικά και ευαίσθητα μούσμουλα

Διαθέσιμα στην αγορά από τις αρχές τις άνοιξης, τα μούσμουλα ή μέσπιλα ή δέσπολα, είναι ντελικάτα φρούτα με έντονο άρωμα αλλά και μεγάλα κουκούτσια και χοντρή φλούδα που δυστυχώς συχνά τα προσπερνάμε.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022

Δεν θα βρείτε πολλούς που να τα θεωρούν αγαπημένο τους φρούτο και παρόλη τη ξεχωριστή τους γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά, αποτελούν τα … outsider των φρούτων στους πάγκους της μαναβικής. Ίσως το λιγότερο διάσημο φρούτο του καλοκαιριού, περιέχει περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο της εποχής, αρκετή βιταμίνη C , φυτικές ίνες και μεταλλικά άλατα που βοηθούν με διάφορους τρόπους τον οργανισμό μας.

Το μούσμουλο είναι φρούτο που συναντάμε τους ανοιξιάτικους και πρώτους καλοκαιρινούς μήνες και ιστορικά προήλθε από την νοτιοανατολική Κίνα. Είχε καλλιεργηθεί στην Ιαπωνία για πάνω από 1.000 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σχεδόν παντού όπου το κλίμα είναι σχετικά ζεστό.  Στην αρχαιότητα, Έλληνες και Ρωμαίοι κάνουν συχνές αναφορές στην πολύτιμη χρήση της μεσπιλιάς ως θεραπευτικό βότανο λόγω της στυπτικής της ιδιότητας.. Οι σημερινές μουσμουλιές ανήκουν στην μεσπιλέα την ιαπωνική (Mespilus Japonica), που ήρθε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα και όχι στην παλαιότερη μεσπιλέα τη γερμανική, που παρά το βοτανικό της όνομα είναι αυτοφυής της Μικράς Ασίας και πρέπει να έφθασε εδώ  την κλασική εποχή. Στο δυτικό κόσμο το φυτό έγινε γνωστό το 1690, όταν ένας βοτανολόγος το έφερε στην Ευρώπη από την Ασία. Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη παραγωγή προέρχεται από το νομό Κορινθίας. Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο, η στρογγυλή και η μακρύκαρπη που θεωρείται και πιο νόστιμη. Ταιριάζουν ως συστατικό σε διάφορες σαλάτες, δίνουν νόστιμες μαρμελάδες και ιδιαίτερα λικέρ, συνοδεύουν κρέατα και καταναλώνονται φυσικά και σκέτα.

Διατροφική αξία

Προσφέρουν περίπου 47 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και σχεδόν το ένα τρίτο της καθημερινής διατροφικής ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη Α. Τα φρούτα και τα φύλλα της μουσμουλιάς προσφέρουν άφθονη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών C και Β-συμπλέγματος, καλίου, μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, ασβεστίου και χαλκού. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, είναι πηγή διαφόρων φυτοχημικών, μονοακόρεστων λιπαρών (ω-3 και ω-6) καθώς και πηκτίνης που διατηρεί την υγρασία και μειώνει τις επιδράσεις των τοξινών στο παχύ έντερο, συμβάλλοντας στην προστασία από τον καρκίνο.

Οφέλη για τον οργανισμό

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο που περιέχουν δρα ως αγγειοδιασταλτικό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Με τη μείωση της καταπόνησης και της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και προστατεύεται η υγεία της καρδιάς. Το κάλιο θεωρείται συχνά ως ενισχυτής του εγκεφάλου, λόγω της αυξημένης ροής αίματος στα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Προλαμβάνουν τον διαβήτη

Το τσάι από φύλλα μουσμουλιάς συχνά προτείνεται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη, καθώς φαίνεται να μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε εκείνους που το χρησιμοποιούν. Οι μοναδικές οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι αυτό θεωρείται ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, τα οποία βοηθούν στην προστασία από τον διαβήτη.

Έχουν αντικαρκινική δράση

Αντιοξειδωτικά όπως το λαετρίλιο και το κοροσολικό οξύ εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλαγή των υγειών κυττάρων, οδηγώντας σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Το τσάι από φύλλα μουσμουλιάς έχει συσχετισθεί με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων του πνεύμονα και του στόματος.

Καταπραΰνουν το αναπνευστικό σύστημα

Οι ουσίες που έχουν αποχρεμπτικές ουσίες είναι σημαντικές για τη θεραπεία του κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Και σε αυτή την περίπτωση το τσάι από φύλλα μουσμουλιάς χρησιμοποιείται ως αποτελεσματικό αποχρεμπτικό.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα μούσμουλα είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, η οποία διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι των παθογόνων και επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών σε όλο τον οργανισμό. Τα φύλλα του δέντρου παράγουν επίσης οξέα που περιέχουν αντιγόνα, όπως γλυκοσίδες μεγαστιγμίνης και πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες δρουν ως αντιιικοί παράγοντες. Οι ενώσεις τριτερπενίου βοηθούν στην καταστροφή του ρινοϊού, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.

Βοηθούν την πέψη και την απώλεια βάρους

Η πηκτίνη είναι ένας ιδιαίτερος τύπος διαιτητικών ινών που περιέχονται στα μούσμουλα και που συχνά αναφέρονται ότι συμβάλλουν στην πεπτική υγεία. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση επίσης της δυσκοιλιότητας, των φλεγμονών, των φουσκωμάτων ή και άλλων διαταραχών του στομάχου, βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου. Η κατανάλωση περισσότερων ινών μπορεί επίσης να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προστατεύουν τον εγκέφαλο

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχουν, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, μία από τις κύριες αιτίες του νευρολογικού εκφυλισμού και της απώλειας μνήμης.

Ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, έρευνες έχουν συνδέσει άμεσα τα μούσμουλα με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά αυτά τα φρούτα και το τσάι από τα φύλλα τους.

Ενισχύουν τα οστά

Φαίνεται ότι αποτρέπουν την απώλεια πυκνότητας των οστών λόγω του πλούσιου μείγματος βιταμινών, θρεπτικών ουσιών και χημικών συστατικών που μιμούνται τις ορμόνες.

Ρυθμίζουν το κυκλοφορικό σύστημα

Ο σίδηρος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μούσμουλα, κάτι που είναι καλό για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως απαραίτητο μέρος της αιμοσφαιρίνης ο σίδηρος, συμβάλλει στην μεταφορά των  οξυγονωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων σε όλο το σώμα, ενισχύοντας έτσι την κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την επούλωση, να αυξήσει την ενέργεια και να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα των οργάνων λειτουργούν κανονικά.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΟΞΕΙΔΩΣΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: