Mούρα Acai, το superfood του Αμαζονίου

Με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική, τα μούρα acai θεωρείται ότι προσφέρουν στην υγεία πολλά περισσότερα οφέλη πέραν αυτών που μας δίνουν τα υπόλοιπα συνηθισμένα φρούτα, όπως π.χ. η απώλεια βάρους και η αντιγήρανση. Ενώ τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν τεκμηριώσει όλες τις ευεργετικές δράσεις που τους αποδίδονται, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα μούρα acai μπορούν να ενισχύσουν πραγματικά τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021

Τα μούρα acai έχουν αγαπηθεί από τους λαούς του Αμαζονίου εδώ και αιώνες. Έχουν μια εξαιρετική ποσότητα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία από φυτοθρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν ένα από τα πιο γνωστά superfoods μεταξύ των οπαδών της υγιεινής διατροφής.

Αναπτύσσονται σε ένα είδος φοίνικα (Euterpe oleracea) γύρω από τις περιοχές του ποταμού Αμαζονίου. Τα δέντρα φτάνουν τα 12 έως και 24 μέτρα σε ύψος και δεν έχουν κλαδιά. Τα μούρα έχουν σκούρο μοβ χρώμα και μοιάζουν με τα μύρτιλα. Η γεύση τους περιγράφεται ως ένα μίγμα σοκολάτας και μούρων, με ελαφρά μεταλλική επίγευση. Περιέχουν ισχυρές ενώσεις πολυφαινολικών ανθοκυανινών αλλά και ταννίνες προανθοκυανιδίνης όπως η επικατεχίνη, το πρωτοκατεχικό και το ελλαγικό οξύ.

Τα μούρα acai είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν πολύ υψηλό δείκτη απορρόφησης ριζών οξυγόνου - ORAC (Oxygen Radical Absorbency Capacity) που είναι πολύ ανώτερος από κάθε άλλο φρούτο που έχει δοκιμαστεί και κατηγοριοποιηθεί επίσημα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας. 100 γραμμάρια σκόνης από αποξηραμένη σάρκα και φλούδα μούρων acai περιέχουν 534 θερμίδες, 52 γραμμάρια υδατανθράκων, 33 γραμμάρια ολικού λίπους (74% των οποίων είναι ακόρεστο) και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και περιέχουν 19 αμινοξέα, καθώς και αρκετές στερόλες και φυτικές ίνες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι ανθοκυανίνες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αντικαρκινογόνα δράση, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί είναι άγνωστοι. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες ενεργοποιούν τα ένζυμα αποτοξίνωσης, αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες είναι μία από τις κύριες αιτίες της επιταχυνόμενης γήρανσης και του σχηματισμού καρκινικών κυττάρων. Όταν τα κύτταρα εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών χωρίς επαρκείς διαδικασίες κυτταρικής σηματοδότησης, αναπτύσσουν γενετικές μεταλλάξεις που αναπαράγονται μη φυσιολογικά. Αυτός ο συνεχής βομβαρδισμός των ελεύθερων ριζών είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες στον σχηματισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα αντιοξειδωτικά των μούρων acai έχουν μια βαθιά επίδραση στη μείωση του οξειδωτικού στρες που παράγουν οι ξένοι μικροοργανισμοί και οι περιβαλλοντικές τοξίνες. Βοηθούν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει σε υψηλότερο επίπεδο και να αυξήσει τη δύναμη επίθεσης ενάντια σε αυτά τα ευκαιριακά μικρόβια. Περιέχουν επίσης τον πολυσακχαρίτη arabinogalactan, έναν ειδικό υδατάνθρακα ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή διεγερτική δράση στα Τ-κύτταρα, βελτιώνοντας έτσι την καταπολέμηση των λοιμώξεων του οργανισμού.

Υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση ανθοκυανίνης συνδέεται άμεσα με την προστασία από το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι ίνες και τα υγιή λίπη στα acai υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, αυξάνουν την HDL "καλή" χοληστερόλη ενώ μειώνουν την LDL "κακή" χοληστερόλη.

Προωθούν την απώλεια βάρους

Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα τελευταία χρόνια, τα συμπληρώματα με acai έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα επιτυχημένα, υπήρξαν αρκετές θετικές μαρτυρίες από τη χρήση τους.

Μείωση της γνωστικής εξασθένισης

Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα acai είναι ευεργετικά στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με ευρήματα μελετών σε ηλικιωμένα ζώα. Ορισμένα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι αμβλύνουν τη νευρική σηματοδότηση που σχετίζεται με το άγχος και προάγουν την υγεία και την ικανότητα των νευρώνων καθ 'όλη τη διαδικασία γήρανσης. Αν και οι ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Πάρκινσον δεν έχουν καμία θεραπεία, οι έρευνες δείχνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις πολυφαινολικές ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών. Οι ανθοκυανίνες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύουν και βελτιώνουν τη μνήμη και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Ο χυμός τους συμβάλλει στην ενίσχυση του πεπτικού σας συστήματος. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από διάρροια ή δυσκοιλιότητα και έχει ιδιότητες καθαρισμού του παχέος εντέρου.

Προσφέρουν ενέργεια

Η μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ινών και απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχουν τα καθιστούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας.

Οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά

Το εκχύλισμά τους χρησιμοποιείται στις αντιγηραντικές κρέμες. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, συμβάλλουν στον έλεγχο της ακμής, βελτιώνουν την ποιότητα και την όψη του δέρματος, λειαίνουν τα σημάδια και το κρατούν ενυδατωμένο. Παράλληλα, δυναμώνουν τις ρίζες των μαλλιών, περιορίζουν την τριχόπτωση και γενικότερα συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: