Πεκάν, τα… άλλα καρύδια και τα μοναδικά διατροφικά τους οφέλη

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από υγιεινά τρόφιμα που είναι επίσης και νόστιμα, και τα πεκάν είναι ένα από αυτά. Απολαυστικά βουτυρώδη αλλά και πλούσια αρωματισμένα, είναι ένας από τους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς εδώ και αιώνες, προσφέροντάς μας πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. 

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

 Η καρυδιά πεκάν (Carya Illionensis) ή ψευτοκαρυδιά, είναι ιθαγενές δέντρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Το όνομα "pecan" προέρχεται από μια λέξη στη γλώσσα των αυτοχθόνων Ινδιάνων Αλγκόνκιν που σημαίνει "καρύδι που χρειάζεται μια πέτρα να σπάσει". Τα πεκάν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή και την κουζίνα των διάφορων φυλών των ιθαγενών Αμερικανών που βασίστηκαν σε αυτά ως βασική τροφή κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες . Εξακολουθούν να έχουν σημαντική θέση στον πολιτισμό και τις παραδόσεις στις νότιες Πολιτείες της Αμερικής, αποτελώντας μέρος της πλούσιας μαγειρικής κληρονομιάς του Νότου. Τον 18ο και 19ο αιώνα, Ισπανοί και Γάλλοι άποικοι άρχισαν να τα καλλιεργούν και τελικά να τα εξάγουν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα πεκάν είναι μια εξαιρετικά υψηλή θερμιδική τροφή με 691 kcal στα 100 γραμμάρια. Οι ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που περιέχουν είναι επίσης πολύ υψηλές, ενώ έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε νερό. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών είναι ακόρεστα και πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή ινών (σχεδόν 10 γραμμάρια σε 100 γραμμάρια πεκάν). Πάνω από 19 μέταλλα και βιταμίνες περιέχονται επίσης στον καρπό αυτό που έχει φυσική γλυκιά γεύση (28 γραμμάρια πεκάν περιέχουν μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρης). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε μια επιθυμία για κάτι γλυκό, χωρίς καθόλου ή με λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη. Τα πεκάν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη διπλάσια σε σύγκριση με τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φιστίκια, και επτά φορές από τα καρύδια. Έχουν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα γ-τοκοφερόλης, μιας μορφής βιταμίνης Ε που είναι επίσης ένα βασικό αντιοξειδωτικό.

Οφέλη για την υγεία

Διαχείριση βάρους

Θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές διαιτητικών ινών (11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και πολυακόρεστων λιπαρών.

Χοληστερόλη

Μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη που συνδέεται με τον κίνδυνο σχηματισμού λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περίπου 88 γραμμάρια πεκάν την ημέρα για οκτώ εβδομάδες μείωσαν σημαντικά την LDL χοληστερόλη κατά 10% τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και άλλα 6% μέχρι το τέλος των οκτώ εβδομάδων. Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων.

Διαβήτης

Οι ξηροί καρποί γενικά και τα πεκάν ιδιαίτερα, είναι ωφέλιμα για το σάκχαρο του αίματος. Στους διαβητικούς προτείνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των πεκάν, περισσότερο από 5 φορές σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο διαβήτης τύπου 2. Αυτή η ιδιότητά τους οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα, στην αφθονία των ακόρεστων λιπαρών οξέων, των φυτικών ινών και ορισμένων μετάλλων που περιέχουν. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Υγεία των οστών

Ο φωσφόρος και το ασβέστιο που περιέχονται στα πεκάν είναι κυρίως υπεύθυνα για τα οφέλη στην υγεία των οστών. Στον οργανισμό μας , η πλειοψηφία του φωσφόρου (περίπου το 85%) υπάρχει στα δόντια και τα οστά, ενώ οι ιστοί και τα κύτταρα περιέχουν το υπόλοιπο. Η έλλειψη αυτού του μετάλλου μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά.

Καρδιά

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα είναι γενικά φιλικά για την καρδιά και είναι ικανά να ελέγχουν τα τριγλυκερίδια. Τα πεκάν μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος και ενδεχομένως να προλάβουν τη στεφανιαία νόσο. Εξαιτίας των γ-τοκοφερολών που περιέχουν, μειώνουν την παραγωγή και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Το μαγνήσιο που περιέχεται σε αυτά, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε, περιορίζοντας την εκδήλωση υπέρτασης και καρδιακής προσβολής.

Πρόληψη του καρκίνου

Όπως και το ελαιόλαδο, τα πεκάν περιέχουν 25% περισσότερο ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που συμβάλλει στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Το λιπαρό αυτό οξύ συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας των κυτταρικών μεμβρανών που αποτελούν τον "εγκέφαλο" του κυττάρου.

Αντιγήρανση

Τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, προσφέρουν αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και Ε για την αντιμετώπιση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών που είναι κυρίως υπεύθυνες για τις ρυτίδες ή το δερματικό χρωματισμό. Εκτός αυτού, τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και στα μαλλιά, βελτιώνοντας τα θυλάκια της τρίχας, μειώνοντας την τριχόπτωση.

Alzheimer

Τα πεκάν θεωρούνται ένας από τους ισχυρότερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που βρίσκονται στη φύση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο. Περιέχουν 17% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης, μειώνοντας τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποφευχθούν με επαρκή πρόσληψη μαγνησίου, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της πυκνότητας και της πλαστικότητας των νευρώνων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: