Κίτρο, το μυρωδάτο

Το κίτρο είναι ο καρπός που μας δίνει ένας θάμνος με την ονομασία κίτρο, με αγκαθωτά κλαδιά και αγκάθια στις μασχάλες των φύλλων. Είναι παρόμοιο με το λεμόνι και το συναντάμε σε  πράσινο ή κιτρινωπό χρώμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την κατασκευή σπιτικής μαρμελάδας. Η προέλευση του κίτρου είναι άγνωστη, αλλά σπόροι του βρέθηκαν στις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μεσοποταμία. Η ιστορία λέει ότι το κίτρο ήταν μια από τις βάσεις της Ρωμαϊκής διατροφής. 

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Η επιστημονική ονομασία του κίτρου είναι «Essechium edule». Το δέντρο κίτρο καλλιεργείται όλο το χρόνο και οι φυτείες είναι ευρέως διαδεδομένες στο μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής, ειδικά στην ενδοχώρα. 

Οφέλη από την κατανάλωση κίτρου

Το σημαντικότερο όφελος που προκύπτει από την κατανάλωση κίτρου είναι ότι  έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ ευεργετικό για την καρδιά, διότι ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα. Είναι επίσης αποτελεσματικό ως αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και διαθέτει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ίνες του είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για την πέψη και μαζί με τη λήψη νερού χρησιμοποιείται ως διουρητικό σε θεραπείες αδυνατίσματος.
Οι διατροφικές αξίες του κίτρου το εξυψώνουν ως φυσική πηγή βιταμίνης C, Α και Β, καθώς και ως ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχει μια χαμηλή αξία σε θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένο λίπος ή χοληστερόλη.
Ο χυμός κίτρου ήταν γνωστός και έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς, ειδικά για διάφορα εντερικά προβλήματα, αλλά και για προβλήματα που αφορούν τους πνεύμονες. Το φυσικό έλαιο του κίτρου, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αντιβιοτικά και πιστεύεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στο δηλητήριο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του κίτρου, του δίνει τη δυνατότητα να αποτρέψει τη γήρανση και να βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η αποτελεσματική διουρητική δράση του μυρωδάτου αυτού καρπού διευκολύνει την αφαίρεση των υγρών και κατά συνέπεια την αποφυγή της κατακράτησης. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα του κίτρου σε φυτικές ίνες, το καθιστά ιδανικό τρόφιμο για να διευκολύνει την πέψη και τις εκάστοτε εντερικές διεργασίες του οργανισμού.

Κατάλληλο για όλες τις χρήσεις

Το κίτρο είναι ένα τρόφιμο που, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία όποιου αποφασίσει να το γευτεί, προσφέρει πολύ ελκυστικές γαστρονομικές δυνατότητες. Η τόσο ιδιαίτερη γεύση του, το κάνει ιδανικό για τα παιδικά γεύματα και η υφή του είναι ιδανική  για την παρασκευή κυρίως γλυκών, όπως είναι οι κομπόστες ή για ανάμειξη με άλλα φρούτα ή λαχανικά σε πολύχρωμες και δροσερές σαλάτες. Χρησιμοποιείται επίσης ως λαχανικό και τα φύλλα του είναι καλά για την παρασκευή εκχυμάτων.
Επιπρόσθετα, στην κουζίνα, το κίτρο είναι ιδανικό για να το προσθέσετε σε σούπες, βραστά, πουρέδες ή ως ένα επιπλέον συστατικό σε οποιαδήποτε συνταγή σας. Μπορείτε, επίσης να το ψήσετε στο φούρνο. Πιστέψτε μας, θα εκπλαγείτε από την υπέροχη γεύση του.
Εκτός κουζίνας, το υπέροχο άρωμα των εσπεριδοειδών και πρωτίστως του κίτρου, εκτιμάται ιδιαίτερα για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων. 

Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε στον πολύτιμο αυτό καρπό μία ευκαιρία για να βρει τη θέση του στη διατροφή και τη ζωή σας.

Όροι: 
Κατηγοριες: