Μέλι: Το πολυβραβευμένο χρυσάφι της Χαλκιδικής και η μουντοβίνα

Στην όμορφη Χαλκιδική σας ταξιδεύει σήμερα το itrofi.gr. Ένας τόπος στον οποίο εκτός από την απέραντη ομορφιά του μπορεί κανείς να γευτεί και τις μοναδικές γεύσεις του.

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Η Χαλκιδική παράγει ένα από τα πιο εξαιρετικά και ποιοτικά μέλια στον κόσμο, το μοναδικό, απόλυτο Ελληνικό superfood που υπερέχει σε ποιοτικά και οπωσδήποτε γευστικά χαρακτηριστικά, από όλα τα άλλα προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι σε όλο τον κόσμο. Πρωτεύουσα στην παραγωγή του ορεινού μελιού της Χαλκιδικής είναι η Αρναία στην οποία θα βρείτε την οικογενειακή επιχείρηση Γεωργάκα. Πρόκειται για μία υπερσύγχρονη μονάδα τυποποίησης του μελιού που παράγει, καθώς και ένα μοναδικό εκθεσιακό κέντρο στην πλατεία της Αρναίας.

Διατροφική αξία: 

Με περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες, το μέλι αποτελεί πραγματικό ‘διατροφικό θησαυρό’ που μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την αξία ενός μεσογειακού διατροφικού πλάνου. Περιέχει σάκχαρα, μικρά ποσά πρωτεΐνης, ένζυμα (καταλάση, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδείς ουσίες, οξειδάση της γλυκόζης), αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία βιταμίνες και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.

Οι επιδράσεις του μελιού στην υγεία κινούσαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Η μεγάλη του οσμωτικότητα και οξύτητα θεωρούνται υπεύθυνες για την αντιμικροβιακή του δράση. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού. Οι δράσεις αυτές αφορούν τον περιορισμό των αντιδράσεων οξείδωσης μέσα στα τρόφιμα και τον ανθρώπινο οργανισμό, που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση αλλά και ανεπιθύμητες διαταραχές της υγείας, όπως χρόνιες παθήσεις και μερικές μορφές καρκίνου.

Οι ουσίες του μελιού προστατεύουν τα κύτταρα και ιδιαίτερα τις μεμβράνες τους από τις διαδικασίες της οξείδωσης. Περιορίζουν επίσης την ενδοκυτταρική παραγωγή των επιζήμιων ελευθέρων ριζών. Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο μέλι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες αποδεικνύοντας έτσι πως η κατανάλωση του μελιού αντί παραδοσιακών γλυκαντικών παρέχει το πρόσθετο αυτό όφελος.


Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης Γεωργάκα: 

Το 1948 ο Αργύρης Γεωργάκας έκανε το πρώτο βήμα για την ενασχόληση της οικογένειας με την μελισσοκομία αφού τότε αγοράζει τα πρώτα του κοφίνια και ξεκινά την μελισσοκομία ως επάγγελμα. Η αγάπη του και το μεράκι για την μέλισσα και τα προϊόντα της, τον κάνουν ως έναν από τους καλύτερους μελισσοκόμους. 


Το 1985 τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του, ο Δημήτρης Γεωργάκας όπου μέχρι και σήμερα με το ίδιο πάθος, καταξιώνεται ως ένας από τους καλύτερους και εμπειρότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους σε όλη την χώρα. Σήμερα, τα εγγόνια Αργύρης Γεωργάκας και Ιωάννης Γεωργάκας συμμετέχοντας με τον πατέρα τους στην παραγωγική διαδικασία και διάθεση των προϊόντων τους, κάνουν την οικογενειακή τους επιχείρηση ως μια από τις πιο καλά οργανωμένες μελισσοκομικές μονάδες. Με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στην Αρναία , η επιχείρησή  πληροί όλες τις εγχώριες και ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων εφαρμόζοντας σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων (HACCP). "Εργαζόμαστε καθημερινά για να συλλέξουμε όσα οι μέλισσες δημιουργούν", αναφέρει ο Αργύρης Γεωργάκας. "Είμαι πολύ χαρούμενος που για 6η συνεχόμενη χρονιά είμαστε ανάμεσα στους νικητές των βραβείων. Ειδικά το μέλι πεύκου Γεωργάκα είναι η μόνη ελληνική ποικιλία που βραβεύεται συνεχόμενα τα 6 τελευταία χρόνια. Ο κόσμος αναγνωρίζει την αξία που έχουν τα αστέρια και εμπιστεύεται ξανά και ξανά τα προϊόντα μας. Τους Ευχαριστώ από καρδιάς", συμπληρώνει.


Τα προϊόντα: 

Το Μέλι Γεωργάκα βραβεύεται κάθε χρόνο στον διεθνή διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας GREAT TASTE AWARDS στο Λονδίνο, με το πευκόμελο, τα τελευταία χρόνια, να έχει αποσπάσει έξι συνεχόμενες διακρίσεις στον συγκεκριμένο θεσμό, “ένα δύσκολο επίτευγμα”, όπως λέει ο ίδιος ο Αργύρης. “Αυτό που δεν ξεχνάω με τίποτα ήταν η πρώτη φορά. Δεν είχα πει σε κανέναν ότι δήλωσα συμμετοχή. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη”.

Εκλεκτές επιλογές: 

Μέλι πορτοκαλιάς

Γενικά: Συλλέγεται την άνοιξη από άνθη πορτοκαλιάς και έχει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αρέσουν στον καταναλωτή. Γεύση και άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι με γλυκιά και φρουτώδη γεύση. Χρώμα: Ανοιχτόχρωμο και λαμπερό. Όταν κρυσταλλώσει γίνεται ασπρουδερό. Κρυστάλλωση: Γρήγορη ταχύτητα κρυστάλλωσης σε 1-3 μήνες. Θρεπτική αξία: Είναι πλούσιο σε εσπεριδίνη, μια φλαβονική γλυκοζιδίνη η οποία έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

 

Μέλι Κρέμα


Γενικά: Μοναδικό, αγνό μέλι, λεπτοκρυσταλλωμένο με κρεμώδη υφή χωρίς καμία πρόσθετη ύλη, διατηρώντας όλες τις ιδιότητες του μελιού. Στην Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένο αλλά σε πολλές χώρες του εξωτερικού προτιμάται από το καταναλωτικό κοινό και είναι γνωστό. Ο συνδυασμός  της κρεμώδους υφής και της γεύσης του κάνει κάθε μπουκιά μοναδικά απολαυστική. Γεύση, άρωμα και υφή: Εξαιρετικό, λεπτό άρωμα, απαλή και ωραία γεύση με χαρακτηριστική κρεμώδη υφή.

Μέλι Πεύκου

Γενικά: Αποτελεί τη σημαντικότερη κατηγορία ελληνικού μελιού, αφού πάνω από το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής προέρχεται από τα πεύκα. Ανήκει στην κατηγορία των μελιών μελιτώματος και για την παραγωγή του απαιτείται η ύπαρξη του εντόμου Marchalina hellenica ( βαμβακάδα). Το πευκόμελο προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις (αμινοξέα και σάκχαρα) αυτού του εντόμου.

Mουντοβίνα

Πρόκειται για απόσταγμα από μέλι. Ένα εξαιρετικά μοναδικό προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι στην περιοχής της Αρναίας αφού προσφάτως η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής. Το όνομα μουντοβίνα είναι ελληνορωμαϊκής καταγωγής και σημαίνει σκούρο κρασί και αποδώθηκε αυτό το όνομα από το ενδιάμεσο στάδιο παραγωγής. 

Το 2012 η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ορεινής Χαλκιδικής.

Κατοχυρώνεται επίσημα η γεωγραφική ένδειξη και η επωνυμία ενός θαυμάσιου ξεχωριστού αποστάγματος, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα

Όλα τα προϊόντα τα οποία παράγονται μπορούμε να τα βρούμε και να τα παραγγείλουμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα της επιχείρησης.

https://georgakasgourmet.com/

https://honeygeorgaka.com/

Facebook

Instagram

Τηλέφωνο: 2372022837

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: