Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν υπερκαταναλώσεις μηλόξυδο

Οι διατροφολόγοι δέχονται συχνά την ερώτηση: Μπορεί να βοηθήσει το μηλόξυδο στην απώλεια βάρους; Σίγουρα, εάν χρησιμοποιείς μηλόξυδο για να αντικαταστήσεις μια τροφή με βόμβες θερμίδων όπως η μαγιονέζα, τότε μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κάποιο βάρος, υποστηρίζει στο womenshealthmag η διατροφολόγος Leslie Bonci, ιδιοκτήτρια του Active Eating Advice. Αλλά αυτό συμβαίνει με οποιοδήποτε ξύδι, όχι μόνο με το μηλόξυδο.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020

«Το μηλόξυδο δεν είναι αυτό το μαγικό ελιξίριο που θα λύσει όλα τα προβλήματά μας», λέει η διατροφολόγος Amanda Baker Lemein, RD. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μηλόξυδο είναι τόσο υγιεινό όσο ισχυρίζονται κάποιες celebs (όπως η Kourtney Kardashian) οι οποίες το καταναλώνουν συχνά. Ενώ η κατανάλωση μηλόξυδου έχει αναφερθεί ως θετική πρακτική υγείας που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τη χοληστερόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή πεπτική διαταραχή σε ορισμένους ανθρώπους, σημειώνει η διατροφολόγος Eliza Savage.

Διάβασε παρακάτω τι μπορεί (και τι δεν μπορεί) να συμβεί στο σώμα σου από την υπερκατανάλωση μηλόξυδου σύμφωνα με τις τρεις προαναφερθείσες διαιτολόγους.

Θα μπορούσες να έχεις σοβαρά προβλήματα στο στομάχι

«Επειδή το ξύδι είναι όξινο, μερικοί άνθρωποι δεν το ανέχονται με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους», λέει η Bonci. Όχι πως θα το βιώσει ο καθένας αυτό, αλλά εάν υποφέρεις από ελκώδη κολίτιδα, φλεγμονή στο πεπτικό σου σύστημα ή είσαι απλώς επιρρεπής σε πόνο στο στομάχι, πιθανότατα θα ήθελες να αποφύγεις τις διαταραχές.

Μπορεί να αισθανθείς εξαιρετικά αδύναμη

Σε περίπτωση που υπάρχει υπερκατανάλωση μηλόξυδου, θα προσλαμβάνεις πολύ λίγες θερμίδες δημιουργώντας πραγματικά κάποια στιγμή μια αίσθηση ανισορροπίας στον οργανισμό σου σύμφωνα με την Bonci.

Εάν θέλεις να αρχίσεις να καταναλώνεις περισσότερο μηλόξυδο, η Bonci προτείνει αντί να καταναλώνεις ξύδι ως μέρος ενός γεύματος που περιλαμβάνει επίσης λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, θα μπορούσες να υποκαταστήσεις με αυτό, ένα βαρύ dressing ή καρύκευμα. Με αυτό τον τρόπο, το σώμα σου θα πάρει ακόμα τα καύσιμα που χρειάζεται και θα εξοικονομήσεις λίγες περιττές θερμίδες στη διαδικασία.

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να εξασθενήσει

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά και τα υγιή βακτήρια του εντέρου μεταφράζονται σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το μηλόξυδο είναι υγρό που έχει υποστεί ζύμωση και η ζύμωση έχει προβιοτικές ιδιότητες, οπότε θα μπορούσε να είναι ενισχυτής της ανοσίας ... σωστά; Μάλλον όχι, λέει η Bonci.

Τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο σου, λέει, και κάποια έρχονται με μια βάση ξυδιού. Αλλά μόνο του το ξύδι πιθανότατα δεν πρόκειται να συμβάλλει στην προβιοτική προστασία που χρειάζεσαι για να κάνεις μια διαφορά στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Και η Bonci λέει ότι αν κάνεις υπερβολές με το μηλόξυδο, θα μπορούσες να απομακρύνεις άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σου, πράγμα που είναι πραγματικά κακό για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Θα μπορούσες να χάσεις βάρος - αλλά μόνο προσωρινά

Αυτό συμβαίνει επειδή οποιοδήποτε βάρος που «χάνεις» είναι κυρίως το βάρος του νερού, λέει η Bonci. «Έτσι, όταν αντικαταστήσεις αυτό το νερό, το βάρος σου θα επανέλθει».

Μια δίαιτα με μηλόξυδο, είναι παρόμοια με οποιαδήποτε εξαντλητική δίαιτα έτσι ώστε η γρήγορη απώλεια βάρους να καταλήξει να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου και να καταστήσει πιο δύσκολο να πάρεις κιλά στο μέλλον, λέει η Bonci.

Η όρεξή σου μπορεί να ανοίξει

Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι το μηλόξυδο είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης. Στην πραγματικότητα, η Bonci λέει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ αραιωμένο μηλόξυδο, θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν να πεινάνε επειδή το ξύδι έχει πολύ λίγες θερμίδες.

Πηγή: womenonly.gr

Όροι: 
Κατηγοριες: