Τι είναι η Β-Γλυκάνη;

Ενώ σχεδόν όλες οι ίνες είναι καλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, ένας τύπος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Η Β-Γλυκάνη είναι ένα μοναδικό είδος ινών που βρίσκεται μέσα στα κυτταρικά τοιχώματα των διαφόρων δημητριακών και σιτηρών. Περιέχονται σε υψηλότερες ποσότητες στο κριθάρι και τη βρώμη και δημιουργούν ένα παχύρρευστο τζελ όταν εισέλθουν στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου, επιβραδύνοντας έτσι την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Η Β-Γλυκάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης με μορφή διαλυτής φυτικής ίνας και προέρχεται από το κυτταρικό τοίχωμα της βρώμης, του κριθαριού και άλλων δημητριακών αλλά και πολλών ειδών μανιταριών, όπως τα maitake και τα reishi. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πηκτωματοποίηση της Β-Γλυκάνης στο έντερο, παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Οι θετικές συνέπειες μιας διατροφής πλούσιας σε Β-Γλυκάνη έχουν επισημανθεί τόσο από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει Β-Γλυκάνη, επομένως πρέπει να τις προσλάβει από διατροφικές πηγές. Εμπεριέχονται, όπως προαναφέραμε, στη μαγιά αρτοποιίας και στα πίτουρα ορισμένων κόκκων όπως είναι η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, ο αραβόσιτος και το σιτάρι. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν ορισμένους τύπους φυκιών και διάφορα είδη μανιταριών. Η βρώμη είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή της υδατοδιαλυτής Β-Γλυκάνης και τα τελευταία 30 χρόνια τα αποτελέσματά της στην υγεία έχουν μελετηθεί αρκετά εκτεταμένα. Η Β-Γλυκάνη συνδέεται στενά με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και την ενίσχυση της καρδιακής υγείας. Πρόκειται για μια ένωση-ανοσορρυθμιστή, που σημαίνει ότι μπορεί φυσικά να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας το λιγότερο ευαίσθητο σε ιούς και ασθένειες.

Αναζητήστε τρόφιμα που περιέχουν βρώμη, κριθάρι και Β-Γλυκάνη. Στις μέρες μας η βιομηχανία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών και παρέχει λειτουργικά τρόφιμα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Ένας εύκολος τρόπος για να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο είναι να επιλέξετε ως υγιεινό σνακ τα ελαφριά και χορταστικά CREAM CRACKERS με κριθάρι, βρώμη και Β-Γλυκάνη.

Γιατί χρειαζόμαστε τις ίνες;

Παίρνουμε φυτικές ίνες από τα φυτικά τρόφιμα που τρώμε. Οι διαλυτές ίνες, όπως η Β-Γλυκάνη, διαλύονται μερικώς στο νερό. Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν και τα δύο είδη ινών, αλλά τα ποσά μπορεί να διαφέρουν. Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη διαλυτών και αδιάλυτων ινών. Οι ίνες υποστηρίζουν καλή υγεία, βοηθώντας τον οργανισμό να μειώσει τη χοληστερόλη και να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βοηθούν επίσης σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και εντέρου, διατηρούν τα υγιή βακτηρίδια του εντέρου και συνεισφέρουν στον έλεγχο του βάρους. Η κλινική Mayo συνιστά την κατανάλωση 38 γρ. ινών ημερησίως για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και κάτω, ενώ όσοι άνδρες και γυναίκες είναι άνω των 51 ετών, θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 30 γρ. και 21γρ. αντίστοιχα. Οι έφηβοι χρειάζονται 30 έως 35 γραμμάρια την ημέρα.

Πώς λειτουργεί η Β-Γλυκάνη;

Επειδή πρόκειται για διαλυτή ίνα, η Β-Γλυκάνη επιβραδύνει τη μεταφορά της τροφής στα έντερα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει τα τρόφιμα. Η παρατεταμένη πέψη εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση της ζάχαρης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα απότομων μεταβολών στο σάκχαρο του αίματος και βοηθώντας στη διατήρηση της σταθερότητας των επιπέδων του. Η Β-Γλυκάνη είναι δύσπεπτη, επομένως περνάει από ολόκληρη την πεπτική οδό και στην πορεία της παρασύρει μαζί της τη χοληστερίνη. 

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: