Ωμέγα-3 λιπαρά και οστεοαρθρίτιδα

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της προκαλούμενης από τη διατροφή, φλεγμονώδους αρθρίτιδας η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022

Όπως είναι γνωστό, αυτά τα πολυακόρεστα λίπη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν όσους υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Είναι μια από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες, που επηρεάζουν περίπου το 1% του πληθυσμού. Περιλαμβάνει την καταστροφή του αρθρικού ιστού, του μαλακού δηλαδή ιστού που λιπαίνει τις αρθρώσεις ώστε να αποφεύγεται η τριβή των οστών μεταξύ τους. Το πέρασμα του χρόνου είναι ο κύριος υπαίτιος αλλά μπορεί να επιβαρύνεται και από άλλες αιτίες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland (QUT) στην Αυστραλία, διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο που παράγεται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας που προκαλείται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η οστεοαρθρίτιδα που σχετίζεται με τη διατροφή επηρεάζει τα γόνατα, τους γοφούς και άλλες αρθρώσεις στο σώμα προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και μερικές φορές σοβαρή αναπηρία. Ο παράγοντας, Resolvin D1 (RvD1), προήλθε από λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και αναφέρθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης: 
Η σημασία των ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων στην διατροφή μας

Η μελέτη αξιολόγησε την επίδραση του RvD1 στην κοινή φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο RvD1 μείωσε τους προ-φλεγμονώδεις δείκτες στα ανθρώπινα αρθρικά κύτταρα και μείωσε την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας που σχετίζεται με την παχυσαρκία στις αρθρώσεις του γόνατος σε εργαστηριακά ποντίκια. Ο RvD1 περιορίζει τον αριθμό των προ-φλεγμονωδών κυττάρων στον ιστό των αρθρώσεων, γεγονός που μειώνει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και βελτιώνει την αποικοδόμηση των χόνδρων και των μεμβρανών αρθρώσεων.

Τα ωμέγα-3-λιπαρά οξέα ωφελούν με διάφορους τρόπους τον ανθρώπινο οργανισμό και, δεδομένου ότι το RvD1 προέρχεται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το φάρμακο φαίνεται να είναι πιο φυσικό και ασφαλέστερο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: