Μήπως η κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει το δέρμα σας;

Πλήγμα για όσες γυναίκες λατρεύουν το κρασί  παγκοσμίως,  καθώς μια νέα μελέτη βρήκε ότι το λευκό κρασί και τα λικέρ μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία του δέρματος.

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

Καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, πολλοί από εμάς δεν βλέπουμε την ώρα να κανονίσουμε να βγούμε για ένα ποτό (ή και περισσότερα) με αγαπημένους φίλους.  Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες που ανησυχούν για την υγεία του δέρματός τους, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούν. Η έρευνα που διεξάχθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σημειώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα λευκού κρασιού και λικέρ, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ροδόχρους ακμής στις γυναίκες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε 83.000 νοσοκόμες.  Μελετώντας τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα έως τρία ποτήρια λευκού κρασιού το μήνα, είχαν 14% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ροδόχρου ακμή. "Τα αλκοολούχα ποτά έχουν διάφορες επιπτώσεις στο σώμα σας που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας", λέει ο δερματολόγος και ο συγγραφέας της μελέτης Abrar  Α. Qureshi, πρόεδρος του τμήματος δερματολογίας στο Brown University. «Συνδέεται με διάφορες διαταραχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και της ακμής και η έρευνά μας δείχνει ότι σχετίζεται επίσης με την ανάπτυξη της ροδόχρους ακμής στις γυναίκες ".  Πρόκειται για  μια δερματική ασθένεια που προκαλεί ερυθρότητα, έξαψη και αλλαγές στην υφή του προσώπου και του λαιμού. Συνήθως, επηρεάζει τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών και συχνά όσοι προσβάλλονται από αυτή τη νόσο, νοιώθουν άβολα και άσχημα για την εμφάνισή τους.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας αυξήθηκαν απότομα ανάλογα με το πόσα ποτήρια λευκού κρασιού καταναλώθηκαν. Οι γυναίκες αύξησαν τις πιθανότητες να προσβληθούν από την πάθηση αυτή κατά 49% όταν κατανάλωναν πέντε ή περισσότερα ποτήρια την εβδομάδα.  Η μελέτη εξέτασε επίσης διάφορα άλλα αλκοολούχα ποτά για τον προσδιορισμό του παράγοντα κινδύνου. Τα λικέρ βρέθηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 8% έως 28%. Παραδόξως, δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και της ανάπτυξης της ροδόχρους ακμής, παρά το ότι προκαλεί έξαρση του προβλήματος αν προϋπάρχει.  Το λευκό κρασί και τα λικέρ περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλης, χωρίς να έχουν τα φλαβονοειδή και τις άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων από το αλκοόλ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την έξαψη και την ερυθρότητα που είναι συμπτωματικά της ροδόχρους ακμής.. "Η έρευνά μας προσφέρει μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος", λέει ο Dr Qureshi "Οι γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν το δέρμα τους υγιές αλλά και τη γενικότερη υγεία τους, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ". 

Όροι: 
Κατηγοριες: