Γλυκόριζα : Από την Κίνα το νέο αντοφλεγμονώδες

Η γλυκόριζα είναι ένας θάμνος σε χαμηλό υψόμετρο και σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα. Βότανο γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια ειδικά στην κινέζικη ιατρική την χρησιμοποιούν εδώ και 3000 χρόνια. Φυσικά ονομάζεται γλυκόριζα, διότι έχει 50 φορές γλυκύτερη γεύση από αυτή της ζάχαρης, είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. 

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Στη Συρία, την καταναλώνουν ως ποτό, στην Ιταλία την παίρνουν απευθείας από το έδαφος και αφού την καθαρίσουν, την μασούν για μια πιο καθαρή αναπνοή, ενώ στην καπνοβιομηχανία χρησιμοποιείται για να αρωματίσουν διάφορα προϊόντα καπνού.

Στο παρελθόν είχαν ενδείξεις για τις ευεργετικές της ιδιότητες μετά από δύο μελέτες μία το 2009 και μία του 2016 η δράση της μελετήθηκε εκτενώς για τις φαρμακευτικές της δράσεις, έτσι συνοψίστηκαν σε τόνωση του πεπτικού συστήματος, εξαλείφουν τα φλέγματα, ανακουφίζουν το βήχα και τον πόνο, ενώ βελτιώνουν την βραχνάδα. Βρήκαν λοιπόν οι ερευνητές την κοινή αιτία όλων αυτών, που είναι οι φλεγμονές στον φάρυγγα. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η γλυκόριζα έχει ένα θαυματουργό αντιφλεγμονώδες συστατικό την γλυκορρυζίνη η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τον πονόλαιμο, το βήχα και την εξάλειψη των φλεγμάτων. 

Χρειάζεται μεγάλη  προσοχή, γιατί παρατηρήθηκε πως η ρίζα ωμή είναι τοξική για τον άνθρωπο, γι ΄ αυτό είναι απαραίτητο να την ξεράνουμε, για να χάσει την τοξικότητά της, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Παρενέργειες όμως δεν έχουν σημειωθεί στα φαρμακευτικά σκευάσματα, παρόλα αυτά ο οργανισμός φαρμάκων συστήνει μία συγκεκριμένη δοσολογία, που είναι ενδεδειγμένη, για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και πρέπει να την ακολουθούμε πιστά.

Όροι: 
Κατηγοριες: