Το σέλινο καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που παρέχει

Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το κατά πόσο υπάρχουν τροφές με αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων, τροφές δηλαδή που καίνε για την πέψη τους περισσότερες θερμίδες από αυτές που παρέχουν. Νέα επιστημονική έρευνα κατατάσσει το σέλινο στην κατηγορία αυτών των τροφών.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University of Warwick σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Coventry και του Warwickshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε ότι το σέλινο έχει την ιδιότητα να καίει έως και διπλάσιες θερμίδες από αυτές που παρέχει.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν εθελοντή σε έναν ειδικό θάλαμο που τους παρείχε την δυνατότητα να μετρούν κάθε θερμίδα που έκαιγε ο οργανισμός του ενώ ακολούθησε ένα 12ωρο διατροφολόγιο που περιλάμβανε ωμό σέλινο και smoothie σέλινου. Τόσο το ωμό σέλινο (326 γραμμάρια) όσο και το smoothie σέλινου είχαν ενεργειακή αξία 53 θερμίδες. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο εθελοντής έκαψε 72 θερμίδες χάρη στο ωμό σέλινο και 112 θερμίδες χάρη στο smoothie.

Ο Dr. Thomas Barber του University of Warwick σχολίασε ότι η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στο ωμό σέλινο και το smoothie, οφείλεται στο γεγονός ότι η πολτοποίηση του λαχανικού επιτρέπει να διασπαστούν οι φυτικές του ίνες και να απελευθερωθούν τα θρεπτικά συστατικά του, με αποτέλεσμα το συκώτι εργάζεται πιο εντατικά, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερες καύσεις.

Το σέλινο αποτελείται σε ποσοστό περίπου 75% από νερό και σε ποσοστό 25% από φυτικές ίνες. Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, επομένως συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Επίσης, το σέλινο παρέχει την πολύτιμη βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν συνεπώς λόγοι να μην εντάξουμε το σέλινο και ιδιαίτερα τα δροσιστικά smoothies με σέλινο , στην καθημερινότητά μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: