Rooibos Tea, ένα θεραπευτικό τσάι με... παγίδες!

Το Rooibos Tea, κατά κόσμον «κόκκινο τσάι» προέρχεται από ένα θάμνο που καλλιεργείται στο Western Cape της Νοτίου Αφρικής. Πρόκειται για ένα είδος τσαγιού που είναι ευρέως γνωστό μεταξύ άλλων και για τις θεραπευτικές του ικανότητες και τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα και οι παγίδες...

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021

Τα οφέλη του κόκκινου τσαγιού για την υγεία είναι άφθονα και καταφέρνει να συνδυάζει αυτό το χαρακτηριστικό με την υπέροχη γεύση. Πραγματικά, το όνειρο του καθένα μας: κάτι που είναι νόστιμο και ταυτόχρονα υγιές. Το Rooibos Tea είναι θεραπευτικό για τους πονοκεφάλους και τις αϋπνίες, καταπολεμά το άσθμα και την υπέρταση, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μια τις αλλεργίες και τη πρόωρη γήρανση ενώ αποτελεί και το καλύτερο «φάρμακο» για την αδυναμία των οστών.

Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο το Rooibos Tea έχει αντικαρκινικές δυνατότητες και καταστέλλει τις καρδιακές παθήσεις και μια σειρά από άλλους σοβαρούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Επίσης, δεν έχει οξαλικό οξύ κάτι που σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για ανθρώπους που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε πολλά ορυκτά όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Ωστόσο, ακόμα και ένα τέτοιο «θαυματουργό» βότανο έχει τις... παγίδες του. Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία, το Rooibos Tea μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για μερικούς ανθρώπους. Δεδομένου πως είναι υπερβολικά ισχυρό, ενδέχεται να είναι επιβαρυντικό για τις χημειοθεραπείες που ακολουθούν οι καρκινοπαθείς άνθρωποι. Κοινώς, το να καταναλώνεται από ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο δεν είναι μια ενδεδειγμένη συνήθεια.

Ακόμα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως για ανθρώπους που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή έχουν προβλήματα στο συκώτι τους, το Rooibos Tea μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβές παρά χρήσιμο. Μοιάζει αντιφατικό αλλά είναι αλήθεια: πρόκειται για ένα είδος τσαγιού που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ασύλληπτα ευεργετικό αλλά και σημαντικό επιβαρυντικό για την υγεία.

Οι ειδικοί λένε πως τόσο δυνατά ροφήματα καλό θα ήταν να μην εισάγονται στην ρουτίνα μας χωρίς πρώτα να μιλάμε με τον γιατρό μας και προτού ο τελευταίος μας διαβεβαιώσει πως η προσθήκη τους στη δίαιτά μας δεν συνοδεύεται από κινδύνους. Από την άλλη, η πιθανότητα να πρέπει ένα τσάι όπως το Rooibos Tea να προστεθεί στις διατροφικές μας συνήθειες ίσως να είναι κάτι εξίσου επιτακτικό! Όπως και να έχει, οι γιατροί ξέρουν και η πιο σοφή επιλογή είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις τους. 

Όροι: 
Κατηγοριες: