Μαντζουράνα, σύμβολο ευτυχίας για την θεά Αφροδίτη

Η μαντζουράνα, ένα από τα σπουδαιότερα βότανα που φύονται στον τόπο μας αλλά και πολύ αγαπητό σε όλη την Μεσόγειο, εξαιρετική πηγή φυσικών βιοδραστικών ενώσεων, πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα μας για να μας χαρίζει το άρωμα αλλά και την κρυμμένη θεραπευτική δύναμή της.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

Η μαντζουράνα (Origanum majorana) ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών, είναι φυτό ποώδες με πολλές παραφυάδες, φύλλα μικρά και μυρωδάτα  και θεωρείται η γλυκιά αδελφή της ρίγανης.  Πολυετές ή διετές (ανάλογα με το είδος του), φτάνει σε ύψος μισού μέτρου και για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο και έδαφος αρκετά γόνιμο και θερμό κλίμα.  Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και λέγεται πως το άρωμά της το χρησιμοποιούσε η θεά Αφροδίτη η οποία και την δημιούργησε ως σύμβολο της ευτυχίας.

Την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προέτρεπε την χρήση της ως χωνευτικού ενώ ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από τη μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθεύονταν οι γυναίκες της Αθήνας και, όπως αναφέρεται,  ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ως αφέψημα αλλά και στη φαρμακοποιία. Ακόμα καλλιεργείται για το πολύτιμο αιθέριο έλαιό της, που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.

Η μαντζουράνα αποτελεί εξαιρετική πηγή: σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, φολικού οξέως, βιταμίνης Κ και β – καροτίνης.  Σε ποσοστό 40% αποτελείται από φυτικές ίνες. Είναι μια από της ισχυρότερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών.

Η μαντζουράνα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της). Είναι αποχρεμπτική, απολυμαντική, τονωτική και αντισπασμωδική. Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανισμούς και τους στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έλαιο της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμα της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατάθλιψη και το στρες. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότητας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών. Βοηθά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στο αυτί. Είναι διουρητική και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες.

Όροι: 
Κατηγοριες: