Aψιθιά, ένα θεραπευτικό αλλά… πικρό φυτό

Η αψιθιά (artemisia absinthium) είναι ένα από τα πιο παλιά γνωστά φαρμακευτικά φυτά , παρόλη την πικρή της γεύση.  Από τα παλιά χρόνια, τη χρησιμοποιούσαν στη θεραπευτική. Είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη ο οποίος τη χρησιμοποιούσε σε σκόνη  και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, προς τιμή της θεάς Άρτεμης, λόγω των πολύτιμων ιδιοτήτων της και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. 
Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές «μαγικές» ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα. Οι Ρωμαίοι την φύτευαν στις άκρες των δρόμων και οι στρατιώτες τους στις μεγάλες πεζοπορίες την τοποθετούσαν στα σανδάλια τους για να αντέχουν καλύτερα. Η φήμη ότι το φυτό καταπραΰνει τα πληγωμένα και κουρασμένα πόδια κρατάει μέχρι σήμερα.

Το φυτό δρα ως πικρό τονωτικό, διεγερτικό, νευροτονωτικό και εμμηναγωγό. Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις. Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.

Διαθέτει ήπια νευροτονωτική δράση που βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης και μειώνει την ένταση. Έχει ευεργετική δράση στους διαβητικούς και βοηθά στην καταπολέμηση των ρευματισμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της αναιμίας, ως αντιπυρετικό, ενώ έχει και διουρητικές ιδιότητες. Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό.
Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη καθώς είναι διεγερτικό της μήτρας και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο έμβρυο κατά τον θηλασμό. 
    
Πηγές: http://votanognosia.blogspot.gr, http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr, 

 

Όροι: 
Κατηγοριες: