Μαντζουράνα, η ξεχασμένη ξαδέλφη της ρίγανης

Η Αφροδίτη, η θεά της αγάπης λέγεται ότι δημιούργησε την μαντζουράνα (Origanum majorana) ως σύμβολο ευτυχίας και αγάπης. Στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές κοινωνίες, η νύφη και ο γαμπρός φορούσαν κορώνα από μαντζουράνα κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής.

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2019

Το αρωματικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια του δυόσμου και της μέντας προέρχεται από την Αίγυπτο και την Αραβία και σήμερα συναντάται στις μεσογειακές χώρες αλλά και σε κήπους σε όλο τον κόσμο χάρη στις αναρίθμητες χρήσεις και στα πολλά οφέλη του για την υγεία. Στις ποικίλες μορφές της ως αιθέριο έλαιο, φρέσκα,  αποξηραμένα φύλλα ή σκόνη, η μαντζουράνα έχει πολλές χρήσεις. Ως μαγειρικό πρόσθετο, χρησιμοποιείται συνήθως για να ενισχύσει τη γεύση σε σούπες, σάλτσες, σαλάτες και πιάτα με βάση το κρέας. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε κρέμες δέρματος και ξυρίσματος, λοσιόν σώματος και σαπούνια.

Διατροφικές πληροφορίες

Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Β3, Β6, C, D και K αλλά προσφέρει επίσης κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, ροσμαρινικό, ελαϊκό, νικοτινικό, ταννίνη και ουρσολικά οξέα. Περιέχει φλαβονοειδή και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργώντας ως ήπιο ηρεμιστικό. Το έλαιο μαντζουράνας περιλαμβάνει τερπινένιο, τερπινεόλη, καρβακρόλη και β-σιστοστερίνη. Είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η μαντζουράνα περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών και νατρίου.

Όταν χρησιμοποιείται τακτικά, η μαντζουράνα αποτελεί μια ωφέλιμη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Δύο κουταλιές μαντζουράνας περιέχουν:

  • Βιταμίνη Α:  6%  της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (RDA)
  • Ασβέστιο: 8% RDA
  • Βιταμίνη C: 3,5% RDA
  • Σίδηρο: 18% RDA

Πεπτικά οφέλη

Για την ενίσχυση της απόδοσης του πεπτικού συστήματος, 2-4 φλιτζάνια τσάι μαντζουράνας θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της πέψης μέσω της αύξησης των πεπτικών ενζύμων και του σάλιου. Θα καθαρίσουν το στομάχι, θα βελτιώσουν την όρεξη, θα ανακουφίσουν από τυχόν ναυτία και μετεωρισμό. Επιπλέον, θα προστατεύσουν από εντερικές λοιμώξεις, στομαχικές κράμπες ή σπασμούς και θα ανακουφίσουν από πιθανή διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Προστασία από κοινές ασθένειες

Η μαντζουράνα έχει σημαντικές αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να καταπολεμά μια ποικιλία από γνωστές ασθένειες όπως η τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις από τέτανο σε πληγές, τύφο, ελονοσία, γρίπη και κοινό κρυολόγημα, ιλαρά.

Καρδιαγγειακή υγεία

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μαντζουράνας είναι η ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και  άλλα σύνοδα καρδιακά προβλήματα. Προστατεύει επίσης από χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των σκληρυμένων αρτηριών. Ενισχύει τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, διευρύνοντας τις αρτηρίες.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η μαντζουράνα είναι επίσης ένα αντιφλεγμονώδες βότανο. Είναι εξαιρετική για την ανακούφιση από φλεγμονές που προκαλούν βρογχικό άσθμα, μυϊκούς σπασμούς, πόνους στους ρινικούς κόλπους, ημικρανίες, πυρετό.

Τοπική εφαρμογή

Εφαρμόζοντάς την τοπικά ανακουφίζει τις πονεμένες αρθρώσεις, τους ταλαιπωρημένους μυς, τα διαστρέμματα, την οσφυαλγία, τον πονόδοντο.

Συναισθηματικά και νευρολογικά οφέλη

Λόγω των καταπραϋντικών και αντικαταθλιπτικών της ιδιοτήτων η μαντζουράνα έχει ποικίλα ψυχολογικά και νευρολογικά οφέλη. Βοηθάει στην ανακούφιση της αϋπνίας, τη μείωση του στρες και του άγχους, τον έλεγχο των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Άλλα οφέλη για την υγεία

  • Μείωση του φλέματος
  • Αποφυγή μυκητιακών λοιμώξεων
  • Ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες
  • Ανακούφιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)
  • Διευκολύνει την θεραπεία των μωλώπων.

Πιθανές παρενέργειες

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως είναι οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές όπως και εκείνα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν τη μαντζουράνα ως φάρμακο. Όσοι επίσης έχουν αλλεργία στο βασιλικό, τη λεβάντα, τη μέντα, τη ρίγανη και το φασκόμηλο ή οποιαδήποτε άλλα φυτά στην οικογένεια του δυόσμου μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στη μαντζουράνα. Το αιθέριο έλαιό της δεν πρέπει να καταπίνεται ή να έρχεται σε επαφή με τα μάτια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: