Η μαντζουράνα στη γαστρονομία

Τα οβάλ, ανοιχτοπράσινα φύλλα και το γλυκό άρωμα της μαντζουράνας συγχέονται συχνά με την πιο γνωστή συγγενή της ρίγανη. Αλλά αυτό το ντελικάτο βότανο αξίζει πραγματικά μια θέση στην κουζίνα σας, και αν δεν το έχετε δοκιμάσει, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε και, πιστέψτε μας, δεν θα το μετανιώσετε.

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021

Εκτός από τα πολλά και διάφορα οφέλη για την υγεία, η μαντζουράνα, αν και συνδέεται στενά με ρίγανη και χρησιμοποιείται τόσο στις ελληνικές όσο και στις μεσογειακές συνταγές, έχει μια ελαφρύτερη, πιο γλυκιά και αρωματική γεύση από τη ρίγανη και αποτελεί καλό σύντροφο της γαστρονομίας. Το «βότανο της ευτυχίας», η «χαρά του βουνού», όπως ονομάζεται αλλιώς αυτό το πολυετές φυτό γιατί ομορφαίνει τις βουνοπλαγιές της Μεσογείου όπου φύεται, χαρακτηρίζεται από την πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε μαντζουράνα

Επειδή η γεύση της είναι τόσο λεπτή, είναι καλύτερα να την προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος, καθώς το παρατεταμένο μαγείρεμα θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάτμιση των αιθέριων ελαίων. Είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε σάλτσες σαλάτες, ζυμαρικά, μαρινάδες καθώς και σε ψητό και μαγειρευτό κρέας αλλά και σε σούπες. Αρωματίζει τέλεια λάδια και ξύδια της Ελληνικής και Ιταλικής κουζίνας. Με γλυκές γευστικές αποχρώσεις που θυμίζουν πεύκα και εσπεριδοειδή, συνδυάζεται υπέροχα με ντομάτες και πιάτα με βάση την τομάτα, όπως η μαρινάρα και τα διάφορα dressings σαλάτας. Τρίψτε την πάνω σε μπριζόλες για να τις αρωματίσετε ή προσθέστε την για την παρασκευή τουρσιών. Φρέσκια ή αποξηραμένη,  είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για την πίτσα και τα ζυμαρικά καθώς και πιάτων με αυγά και λαχανικά. Συνδυάστε την με βασιλικό για μια εξαιρετική ντοματοσαλάτα. Προσθέστε φρεσκοκομμένα φύλλα της σε γαρνιτούρες, λουκάνικα, ακόμη και σε βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε σε διάφορα σάντουιτς ή σε ψητές πατάτες. Ταιριάζει καλά με πολλά άλλα βότανα και χρησιμοποιείται μαζί με θυμάρι, εστραγκόν, φύλλα δάφνης και μαϊντανό για το γνωστό "bouquet garni". Τέλος, το τσάι μαντζουράνας είναι ένα δημοφιλές ρόφημα στις μεσογειακές χώρες.

Επιλογή και αποθήκευση

Η μαντζουράνα μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα. Τόσο τα φρέσκα, όσο και τα αποξηραμένα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα. Τα φρέσκα φύλλα πρέπει να έχουν βαθύ γκρίζο-πράσινο χρώμα και να μην έχουν κιτρινίσει.  Είναι στην καλύτερη φάση τους όταν μαζεύονται λίγο πριν την ανθοφορία. Τα βρίσκουμε επίσης στο εμπόριο. Αποθηκεύστε τη φρέσκια μαντζουράνα στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης. Η αποξηραμένη πρέπει να φυλάσσεται σε σφραγισμένο γυάλινο δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπου μπορεί να διατηρείται για έξι μήνες έως και ένα χρόνο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: