Τα καταπληκτικά οφέλη του ελαίου ρίγανης

Το πιο γνωστό μυρωδικό της Ελληνικής γης, η ρίγανη, έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώνεται φρέσκια ή αποξηραμένη με το φαγητό, αλλά και το έλαιό της παρέχει μοναδικά αντιγηραντικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το έλαιο ρίγανης έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες εξαιτίας της βασικής δραστικής ουσίας που περιέχει, της καρβακόλης, αλλά και διάφορων άλλων ισχυρών συστατικών με θεραπευτικές ιδιότητες, οξέων, υδρογονανθράκων και φλαβονοειδών.

Περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται β-καρυοφυλλένιο (E-BCP), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης και της αρτηριοσκλήρωσης, παθήσεων που έρχονται συνήθως με το γήρας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία.

Ο συνδυασμός των αντιμυκητιασικών και αντιικών ιδιοτήτων του ελαίου ρίγανης βοηθάει το στομάχι να ηρεμήσει και ανακουφίζει από το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τα αέρια. Αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων της θυμόλης και της καρβακόλης που περιέχει. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το έλαιο ρίγανης μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις, που προκαλούνται από παράσιτα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά μια ιδανική φυσική θεραπεία για το κρυολόγημα, τον πονόλαιμο και τη ρινική συμφόρηση.

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα πλήρως φυσικό προϊόν, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την χρήση του.

Μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αποδυναμώσει το τοίχωμα, το οποίο περιβάλλει το έμβρυο μέσα στη μήτρα, οπότε δεν συνιστάται να το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες.

Μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει τον σίδηρο. Αν έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιούμε συχνά, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, γιατί ίσως μας προτείνει την ταυτόχρονη χρήση κάποιου συμπληρώματος σιδήρου.

Όροι: 
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: