Τσάι ιβίσκου, άλλη μια φυσική ασπίδα για την υγεία

Ο ιβίσκος είναι ένα φυτό γνωστό για τα μεγάλα, πολύχρωμα, λουλούδια του που ομορφαίνουν και διακοσμούν τον κήπο ή το σπίτι.  Παράλληλα, το φυτό προσφέρει πραγματικά μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό που έχουν εκτιμηθεί από την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο.  Από τα λουλούδια και τα φύλλα του φτιάχνονται τσάι και εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για διάφορες θεραπείες. 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο ιβίσκος είναι το κρατικό λουλούδι της Χαβάης και το εθνικό λουλούδι της Αϊτής, της Νότιας Κορέας και της Μαλαισίας. Προέρχεται από την τροπική Αφρική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο με κύριες χώρες παραγωγής την Τζαμάικα και το Μεξικό. Τα όμορφα λουλούδια του έχουν λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και πορτοκαλί χρώμα. Από τα αποξηραμένα λουλούδια, τα φύλλα και τους κάλυκες της κόκκινης ποικιλίας φτιάχνεται το τσάι που ονομάζεται και ξινό τσάι λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Ιστορικά, ο ιβίσκος έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς πολιτισμούς ως φάρμακο για διάφορα προβλήματα.  Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος, να θεραπεύσουν καρδιακές και νευρικές ασθένειες και ως διουρητικό. Σε άλλα μέρη της Αφρικής, το τσάι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της ηπατικής νόσου και για τα κρυολογήματα. Ο πολτός από τα φύλλα του απλωνόταν στο δέρμα για να θεραπεύσει τις πληγές. Στο Ιράν, το πόσιμο ξινό τσάι είναι μια κοινή θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καταναλωθεί ο ιβίσκος πέρα από το τσάι. Για παράδειγμα, αποξηραμένος θεωρείται λιχουδιά σε μέρη του Μεξικού και οι κόκκινοι κάλυκές του γίνονται μαρμελάδες και ζελέ. 

Σήμερα, τόσο το τσάι όσο και το εκχύλισμα του φυτού είναι δημοφιλή για την ικανότητά τους να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και τη χοληστερόλη. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και υπέρταση. Μια μελέτη που αφορούσε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, διαπίστωσε ότι η λήψη ενός εκχυλίσματος ιβίσκου σε σκόνη είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Παρόλο που χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα και για το μέλλον της θεραπείας των καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχει μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση.  Πρόσφατα επίσης επιστημονικά ευρήματα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα του ιβίσκου μπορεί να έχει επίδραση στο μεταβολισμό, αποτρέποντας την παχυσαρκία και την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Παράλληλα, μπορεί να προωθήσει την επούλωση πληγών και έχει γενικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Όταν χρησιμοποιείται ως τσάι, θεωρείται γενικά ασφαλές. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καθοριστεί ποιες δόσεις είναι ασφαλείς για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, παιδιά και άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο. 

Όροι: 
Κατηγοριες: